Decât țările dezvoltate au voie să producă vaccin anti-covid. Este declarația lui Bill Gates

Bill Gates este criticat dur în aceste zile pentru simplu fapt că declarația susținută de el mărește și mai mult distanța dintre țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare.

„Există un număr limitat de fabrici de vaccinuri în lume, iar oamenii sunt foarte serioşi în ceea ce priveşte siguranţa vaccinurilor. Nu proprietatea intelectuală împiedică să se întâmple acest lucru. Nu este ca şi cum ar exista o fabrică de vaccinuri inactivă, cu aprobare de la autorităţile de reglementare, care să producă vaccinuri sigure ca prin magie. Trebuie făcute studii clinice, iar procesul de fabricare să fie urmărit într-un mod foarte atent”, a spus Bill Gates.

Tara Van Ho, profesoară de drept la Universitatea din Essex, l-a criticat pe Bill Gates, într-un mesaj postat pe Twitter: Gates vorbeşte de parcă toată decesele din India sunt inevitabile, dar statele din vest vor veni în ajutor. În realitate, SUA şi Marea Britanie îşi ţin genunchiul pe gâtul ţărilor în curs de dezvoltare, refuzând să încalce drepturile de proprietate intelectuală. Este dezgustător.

Cine l-a numit pe acest miliardar şeful organizaţiei mondiale a sănătăţii? El a făcut-o, a scris şi Nick Dearden, directorul organizaţiei Global Justice Now.

Gates a fost criticat şi de jurnalistul Stephen Buranyi: Se comportă ca un optimist, dar de fapt are o viziune cu adevărat sumbră asupra lumii. Nu putem face mai multe vaccinuri, nu putem compromite profiturile, nu putem avea încredere în ţările sărace cu tehnologia noastră şi ei vor primi resturile după ce noi vom mânca. Groaznic.