De ce un cercetător de la Google consideră că tehnologia de recunoaștere facială este mult prea periculoasă pentru a fi utilizată de poliție

Forțele de poliție din mai multe țări se folosesc de soft-uri de ”facial recognition” și spun că tehnologia este utilă în lupta contra infractorilor. Însă multe voci spun că tehnologia este periculoasă, poate fi folosită în mod abuziv, iar poliția ar trebui să aibă interdicție în a folosi aceste tehnologii. Unul dintre cercetătorii de frunte ai Google explică de ce tehnologia este periculoasă și subiectul este interesant în contextul în care se cere o reformă a poliției în SUA.

Timnit Gebru, lider al echipei Google pe tema folosirii etice a inteligenței artificiale, spune pentru New York Times că tehnologia este mult prea periculoasă în prezent, astfel încât să fie lăsată pe mâna forțelor de ordine.

Gebru explică în primul rând că sunt erori mari în identificarea fețelor persoanelor de culoare, iar asta înseamnă o rată de detecție mai mică pentru cei cu pielea mai închisă și, implicit, arestarea unor oameni nevinovați.

Și când identificarea se face în mod corect, tehnologia poate fi folosită în mod abuziv, cum s-a întâmplat la un protest din Baltimore unde poliția s-a folosit de imaginile colectate pentru a-i identifica pe participanți, comparând imaginile cu pozele de pe rețelele sociale.

 » Citește tot articolul pe www.hotnews.ro