De ce numărul 1 7 este unul dintre cele mai mari mistere ale lumii

Numărul 137 este unul dintre cele mai mari mistere ale fizicii: un număr magic care nu poate fi explicat de nimeni. 

Numărul în cauză, numit constanta structurii fine, este o constantă fundamentală, cu o valoare aproape egală cu 1/137 sau 1/137,03599913. Este notat cu litera grecească alfa – α.

Ceea ce este special la alfa este că este considerat cel mai bun exemplu de număr pur, unul care nu are nevoie de unități. Combină de fapt trei dintre constantele fundamentale ale naturii – viteza luminii, sarcina electrică purtată de un electron și constanta lui Planck.

Fizicianul Laurence Eaves, profesor la Universitatea din Nottingham, crede că numărul 137 ar fi cel pe care oamenii l-ar semnaliza extratereștrilor pentru a indica faptul că avem o anumită măsură de stăpânire asupra planetei noastre și că înțelegem mecanica cuantică.

O utilizare a acestui număr este aceea de a măsura interacțiunea particulelor încărcate precum electronii cu câmpurile electromagnetice. Alfa determină cât de repede un atom poate emite un foton.

De ce insistă natura asupra acestui număr? A apărut în diverse calcule în fizică încă din anii 1880, stimulând numeroase încercări de a veni cu o Teorie Mare Unificată care să încorporeze constanta. Până în prezent nicio explicație nu a fost suficient de clară.

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: