De ce nu putem avea un sistem de numărare a voturilor ca în Republica Moldova? „Pur și simplu, sunt incompetenți”
Cei care au urmărit alegerile din Republica Moldova s-au întrebat, probabil, cum e posibil ca o țară mică, cu mari suspiciuni de corupție, cu un proces electoral în care am văzut manipulări rusești pe scară foarte largă, să aibă un sistem de numărare a voturilor și de comunicare a rezultatelor cu mult mai bun.
Nu numai prezența la vot era contorizată în timp real, ci și numărătoarea voturilor, astfel încât în fiecare moment era cunoscut oficial procentul fiecăruia dintre candidați din voturile deja numărate.
Un asemenea sistem transparent înlătură și loteria exit-poll-urilor, care adesea înregistrează erori semnificative, dar care, fiind primele anunțate, se fixează în memoria electoratului mai bine decât rezultatele finale. Iar diferențele alimentează suspiciuni de fraudă.
L-am întrebat pe Ovidiu Voicu, director executiv al Centrului pentru Inovare Publică, de ce nu putem avea și noi un sistem ca în R. Moldova.
Avem un sistem nu cu mult diferit față de Republica Moldova (RM). Doar că la noi e mai prost pus în practică. Și, sigur, el funcționează mai bine la alegerile simple, în care ai un buletin de vot cu doi candidați.
În secție, procesul verbal se scanează, se încarcă în sistemul AEP gestionat de STS, pentru că trebuie securizat, și apare pe site-ul BEC, în secțiunea dedicată, în timp real.
Sacii cu voturi sunt pentru că trebuie să existe undeva evidența, dovada în caz că cineva contestă sau intervine cineva în program informatic. Pot să fie atacuri informatice, lucrurile astea nu pot fi excluse.
Ceea ce noi nu avem este acel sistem de contorizare în timp real a voturilor, pentru că AEP nu a vrut. În momentul de față sunt ONG-uri care preiau procesele verbale înregistrate și fac acest pas suplimentar.
Eu, personal, am știut să intru pe secția mea de vot să văd în timp real cum se strâng acolo procesele verbale la alegerile locale, spre exemplu.
De ce nu vrea AEP? Primul motiv care vine în minte este ascunderea unei fraude.
Da, în mod evident, ăsta e gândul, dar eu nu cred asta. Ci, pur și simplu, sunt incompetenți.