Datoria publică a ajuns la un indice uriaș. Marcel Ciolacu arată cu degetul un fost premier

Marcel Ciolacu a răspuns întrebărilor legate de datoria publică, care a ajuns 52,4% din PIB în prima parte a acestui an. Fără să stea prea mult pe gânduri, prim-ministrul a găsit și un vinovat al acestei situații.

Datoria publică a ajuns la 52%. Pe cine dă vina Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu a responsabilizat „guvernarea domnului Cîțu” pentru datoria publică de 52,4% din PIB, afirmând că aceasta a efectuat împrumuturi de 200 de miliarde de lei. Premierul a anunțat o întâlnire cu miniștrii pentru a discuta despre reperele din Planul Național de Redresare și Reziliență și despre investiții.

„Păi vă spun eu – de la guvernarea domnului Cîţu, fiindcă atunci când a guvernat PSD, acea ciumă roşie a lăsat datoria publică la 36%. A venit domnul Cîţu care a făcut împrumuturi de 200 de miliarde de lei. Repet, 200 de miliarde de lei. Normal şi eu am credit la bancă şi dumneavoastră, primele rate ţi le pui, când trebuie să dai banii. Corect? Dacă vrei să îţi cumperi o locuinţă, te gândeşti că nu ţi-e suficientă locuinţa pe care o cumperi, trebuie să o şi mobilezi, trebuie să îi pui şi yală şi atunci îţi pui ratele mai mari după trei, patru ani. Aşa a făcut şi domnul Cîţu.

A făcut 200 de miliarde lei datorii, niciunde în lume nu se întâmplă ca partidul care a câştigat alegerile să nu fie desemnat să aibă propunerea de premier, s-a făcut o coaliţie de dreapta care a funcţionat cred că vreo opt luni. Până când, cunoaştem toţi situaţia la care s-a ajuns”, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat cum s-a ajuns în guvernarea PSD-PNL ca datoria publică să depăşească 52% din PIB, miercuri la Buzău.

Anul acesta datoria publică va scădea cu aproximativ 3 procente

Prim-ministul a mai precizat că „în decursul acestui an, datoria publică va ajunge la 48-49%”.

„A fost un vârf de plăţi şi este normal. Ce e cel mai important este că în primele trei luni avem investiţii deja decontate, făcute plăţile de către statul român, unele pe fonduri europene, unele din bugetul de stat, de 30 de miliarde. Avem cel mai mare ca procent din PIB pentru investiţii din istoria României, 7,2%, aproximativ 100 de miliarde, cam jumătate din cât a împrumutat Cîţu”, a completat premierul.

Marcel Ciolacu pregătește o întâlnire cu toți miniștrii

El a menționat că va organiza o întâlnire cu toți miniștrii pentru a discuta despre obiectivele stabilite în cadrul PNRR. Și, în special, despre investițiile planificate în acest sens.

„Eu nu o să stopez nicio investiţie în România”, a mai subliniat Ciolacu.

„Săptămâna viitoare o să am o întrunire cu toţi miniştrii şi în ceea ce priveşte jaloanele şi investiţiile mai ales în PNRR. În acest ritm, părerea mea e că vom închide anul cu 9%. E adevărat că întâi există un delay. Întâi cheltui banii şi pe urmă începi să îi colectezi, ţi se întorc înapoi pe taxe şi impozite. (…) Am riscat acest lucru şi eu nu o să stopez nicio investiţie în România şi vedeţi oriunde vă uitaţi, în orice comună, în orice municipiu, veţi vedea investiţii şi mai ales pe infrastructura mare, şi s-a creat un delay, fiindcă întâi cheltui foarte mult, pe urmă mi se întorc banii din taxe şi impozite. Am făcut un pic de ordine. Sper ca domnul ministru să vină şi cu reorganizarea ANAF. Cu alte cuvinte, cu toate că am lungit răspunsul, chiar avem un plan şi toţi colegii din Guvernul României, indiferent de culoare politică, ne înţelegem şi cu toţii am înţeles că trebuie să avem un plan integrat”, a explicat şeful Guvernului.