Date dezamăgitoare: Economia zonei euro a stagnat în ultimul trimestru, deși estimările inițiale indicau o creștere ușoară

Economia zonei euro nu a reușit să crească la sfârșitul anului 2022, contrar estimărilor anterioare, performanțele mai slabe din Germania și Irlanda contribuind la reviziuirea cifrelor inițiale. Produsul intern brut a rămas neschimbat față de trimestrul precedent în ultimele trei luni ale anului trecut – evoluție mai slabă decât estimarea preliminară care indica un avans de 0,1%, arată datele publicate miercuri de Eurostat.

În timp ce cheltuielile gospodăriilor și investițiile au scăzut, cheltuielile guvernamentale și comerțul au ajutat la compensarea scăderilor. Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, s-a contractat cu 0,4%, în timp ce economia Irlandei a crescut cu mult mai puțin decât se estima inițial.

Deși evoluția este sub așteptări, stagnarea sugerează că blocul comunitar ar putea totuși reuși să evite, la limită, o recesiune care era considerată inevitabilă după ce Rusia a invadat Ucraina. Analiștii anticipează o încetinire în primul trimestru, deoarece creșterea costului vieții continuă să afecteze consumatorii.