Cine este Daniel Grădinaru, noul șef al CSM

Daniel Grădinaru a fost ales președinte al Consiliului Superior al Magistraturii în urma unui vot în unanimitate. CSM și-a ales noua conducere într-o ședință prezidată de președintele Iohannis.

Daniel Grădinaru este judecător în cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, anterior, în anul 2021, acesta a fost numit în funcția de președinte al Secției Penale a ÎCCJ. Grădinaru a activat și în cadrul Curții de Apel București, unde a avut mai multe funcții de conducere.

Potrivit Newsweek, Grădinaru și Savonea au făcut parte din completul care a avut spre soluționare dosarul FNI, în care a fost judecat Sorin Ovidiu Vîntu, unde una dintre infracțiuni s-a prescris în timpul procesului. În perioada în care judecătorul a activat la Curtea de Apel și în care instituția a fost condusă de Savonea, Grădinaru a fost purtător de cuvânt al instituției. Acesta este considerat un apropiat al fostei șefe a CSM, Lia Savonea.

Potrivit G4Media, Daniel Grădinaru este judecătorul care a decis că nu se impune ca presa să studieze dosarul penal în care a fost judecată și achitată definitiv judecătoarea Corina Corbu. Acesta a invocat două motive pentru respingerea solicitării de presă, mai exact că dosarul lui Corbu nu face obiectul procedurilor judiciare, fiind soluționat cu decizie definitivă, și asigurarea protecției vieții private a părților din dosar.

Conform sursei citate, Grădinaru a făcut parte din completurile care au judecat dosarele în care au fost achitați Călin Popescu Tăriceanu, Sebastian Ghiță sau Ludovic Orban.

În şedinţa în care şi-a depus candidatura pentru conducerea CSM, judecătorul Daniel Grădinaru a afirmat că instituţia trebuie să intervină când e pusă la îndoială independenţa magistraţilor şi a atras atenţia asupra deficitului de resurse umane creat de pensionări. Totodată, judecătorul a vorbit despre necesitatea unei comunicări eficiente şi unitare a CSM, precum şi despre nevoia de găsire a unui nou sediu.

„E necesar sa se desfăşoare concursuri de promovare la instanţe superioare”, spune magistratul.

Daniel Grădinaru are o experiență în magistratură de peste 20 de ani, acesta și-a început cariera în anul 2000, fiind magistrat în cadrul Judecătoriei Sectorului 4, de unde a promovat, în anul 2006, la Tribunalul București. În perioada 2008-2015 a fost judecătorul în cadrul Curții de Apel București, acesta a fost între anii 2012-2014 președinte al Secției Penale a instituției și în perioada 2014-2018 vicepreședinte al Curții de Apel. Din anul 2016 și până în prezent acesta este judecător în cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, iar din 2018 este și președinte al Secției Penale a instituție. De asemenea, acesta este colaborator extern în cadrul Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” din București, colaborat extern în cadrul Institutului Național al Magistraturii și colaborator extern în cadrul Școlii Naționale de Grefieri.

Noul șef al CSM este doctor în drept, acesta a urmat două școli doctorale, una la Universitatea Titu Maiorescu și una la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, un stagiu de practică în dreptul Uniunii Europene la Centrul de Studii de Drept European din cadrul Institutului de Cercetări Juridice ”Academia Andrei Rădulescu” și două masterate, unul în psihopedagogie în cadrul Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” și unul în științe penale în cadrul Facultății de Drept „Universitatea din București”.