Daniel Gheba (AUR): România are un potențial agricol remarcabil, prin care ar putea să devină un pol regional în domeniu

Deputatul AUR Daniel Gheba a afirmat că România are un potențial agricol remarcabil, prin care ar putea să devină un pol regional în domeniu. Declarația a fost făcută în cadrul dezbaterii organizate marți, 10 octombrie, de Alianța pentru Unirea Românilor pentru a marca Ziua națională a produselor agroalimentare românești. În context, parlamentarul doljean a subliniat că AUR se va asigura ca toate politicile agrare sănătoase și în folosul fermierul român să fie promovate, încurajate și puse în practică.

În cadrul evenimentului, Daniel Gheba a abordat subiectul agriculturii din perspectiva relațiilor internaționale și a afirmat că, ținând cont de contextul geopolitic actual, industria agricolă și industria alimentară vor deveni factori importanți pentru orice stat din lume.

Securitatea alimentară va juca un rol la fel de mare ca și domeniul energetic și militar în viitorul apropiat

Deputatul a afirmat că lipsa de investiții în sectorul agricol și politicile ineficiente din ultimii 30 de ani au consecințe grave. Ramuri întregi se află sub nivelul și media europeană, a precizat acesta, ceea ce a dus la dezechilibrarea balanței comerciale a României din cauza faptului că importăm tone de fructe și legume din Turcia, Olanda și Polonia. Daniel Gheba a prezentat și o serie de date referitoare la importurile de alimente pentru anul 2022:

„În anul 2022, România a importat tomate în valoare de peste 1.300.000 euro. Aceste cifre alarmante le întâlnim și la cartof, ceapă, varză, iar țările de unde noi importăm cea mai mare parte sunt Turcia, unde calitatea lasă de dorit, Olanda și Polonia. Potrivit datelor ANSVSA, în anul 2022, România a importat 4.000 de tone de miere. Principalii exportatori au fost China, Ucraina și Rusia, țări care nu se află în Uniunea Europeană”.

Există soluții pentru a redresa situația, a subliniat parlamentarul, astfel încât România să-și poată asigura necesarul de fructe, legume și alte produse alimentare, fără se depindă de importuri. În acest sens, Daniel Gheba a declarat că noua ideologie agricolă pe care statul roman ar trebui să construiască politici pragmatice și de protecție a fermierilor români și a pământurilor acestora este agricultura durabilă. „Aceasta oferă trei mari avantaje: agricultura asigură independența alimentară, gestionează durabil resursele naturale și consolidează competitivitatea europeană”, a punctat parlamentarul, care a prezentat câteva direcții care se pliază pe formatul agricol al României.

Astfel, printre aceste direcții se numără:

„Reciclarea rămășițelor de la culturi și a gunoiului de grajd în ferme mixte care au o eficiență economică. Este foarte important pentru reducerea cantităților de îngrășăminte chimice tocmai prin folosirea reziduurilor despre care vorbeam. O cantitate scăzută de chimicale va conduce automat la o creștere a nivelului și calității produselor agricole. Solul, principalul mijloc de producție din agricultură, trebuie protejat, ameliorat și valorificat rațional.

Combaterea integrală a dăunătorilor și a bolilor prin metode agrotehnice ca rotația culturilor și ajustarea densității lor pot crește capacitatea de revigorare a acestora, iar soluțiile chimice trebuie aplicate inteligent cu ajutorul agriculturii de precizie. Toate aceste aspecte nu pot fi implementate fără sprijinul financiar al statului”, a explicat Daniel Gheba, care a amintit că programul de guvernare AUR prevede o politică a de ajutorare a fermierului român – subvenții, acces la credite cu dobândă avantajoasă etc.

„Foarte importantă este și finanțarea cercetării în domeniul agricol. Toate statele membre UE investesc sume mari în domeniul cercetării. Noi, din păcate, investim foarte puțini bani în cercetare. Monitorizarea și impactul practicilor agricole este de asemenea, vital pentru promovarea sustenabilității”, a mai spus deputatul AUR Daniel Gheba.