Daniel Dăianu: Scăderea economică prognozată de 1,9% nu este plauzibilă/ O situație stranie: bănci centrale cumpără junk

​Consiliul Fiscal are rezerve față de scăderea economică prognozată pentru acest an de 1,9% de către autorități, reiese din declarațiile lui Daniel Dăianu, președintele instituției. Potrivit acestuia, Consiliul fiscal operează cu un scenariu mijlociu cu cădere între 4-6% și unul mult mai sever.

Pe scurt:

  • Finanțarea este o problemă subestimată de mulți în dezbaterea publică de la noi
  • Piețele discriminează. Asta vedem și noi
  • Costul finanțării este mult mai piperat în moneda locală pentru România decât este pentru țări vecine

„Avem date care atestă că acel 1,9% nu este plauzibil: căderea producției industriale, a exporturilor și… noi depindem foarte mult și de lanțurile de producție europene”, a spus Dăianu, în cadrul unui eveniment online.

El a mai afirmat că finanțarea este o problemă subestimată de mulți în dezbaterea publică de la noi.

„Este bine că ratingul a rămas cel pe care-l știm și că avem acces la piețe. Aici are un rol și BNR care a încercat să ușureze funcționarea piețelor. Și la noi erau încordate”, a precizat reprezentantul Consiliului Fiscal.

• Piețele discriminează. Asta vedem și noi. Costul finanțării este mult mai piperat în moneda locală pentru România decât este pentru țări vecine precum Polonia,

 » Citește tot articolul pe www.hotnews.ro