Danemarca se alătură politicii de apărare a UE. Decizie istorică, luată după trei decenii din cauza agresiunii Rusiei

Danemarca a renunțat de vineri, 1 iulie, la aşa-numitul ”opt-out” în materie de apărare a Uniunii Europene, în urma unui referendum. Astfel, după aproape trei decenii, țara se va alătura cooperării în domeniu a blocului comunitar, relatează DPA.

În urmă cu circa o săptămână, ministrul de Externe, Jeppe Kofod, a semnat o scrisoare prin care anunţa oficial că ţara sa va renunţa la aranjamentul special în materie de apărare pe 1 iulie, a amintit vineri instituția.

”Opt-out”-ul în materie de apărare, care există din 1993, însemna că Danemarca nu participa la elaborarea şi implementarea deciziilor şi acţiunilor UE care aveau implicaţii în domeniul apărării.

Cu toate acestea, având în vedere invazia rusă din Ucraina, cetăţenii danezi au decis într-un referendum organizat pe 1 iunie să renunţe la dispensa privitoare la apărare.

Danemarca are acum trei ”opt-out” de la cooperarea în cadrul UE care au fost convenite de cele 12 state membre pe atunci, după ce populaţia daneză a respins iniţial Tratatul de la Maastricht, tratatul fondator al UE, într-un referendum din 1992.

În urma acestor înţelegeri, tratatul a fost aprobat de majoritatea populaţiei într-o a doua tentativă.