Dan Tanasă: Ministerul Muncii refuză să dea detalii despre costurile programului Sprijin pentru România

Peste 2,5 milioane de români aflați în situaţii de risc de deprivare materială şi/sau risc de sărăcie extremă beneficiază de tichete sociale (electronice) în valoare de 250 de lei prin programul sprijin pentru România, potrivit unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului Ciucă. Banii pot fi folosiți pentru achiziționarea de alimente. Potrivit informațiilor, cardurile vor fi emise de Edenred, Sodexo şi UpRomania – companii care au câștigat licitația, iar livrarea către beneficiari va fi asigurată de Poşta Română.

Autoritățile nu au oferit detalii despre modul în care aceste tichete vor putea fi utilizate de către cetățenii care locuiesc în mediul rural, mai ales dacă magazinele existente în localități nu dețin POS și/sau nu au contract cu niciuna dintre companiile în cauză. De asemenea, nu există detalii privind cheltuielile ce vor fi suportate de la bugetul de stat.

În acest context, deputatul AUR Dan Tanasă a solicitat Ministerului Muncii să răspundă la o serie de întrebări importante privind realizarea programului Sprijin pentru România, precum:

  • Care sunt cheltuielile de la bugetul de stat pentru realizarea acestui program?
  • Celelalte stat membre al Uniunii Europene au programe identice sau au ajutat cetăţenii proprii prin alte metode şi chiar de la începutul acestui an, nu din luna a şaptea a anului 2022?
  • Care sunt cheltuielile de la bugetul de stat pentru contractele semnate cu instituţiile private care au câştigat achiziţia directă şi se vor ocupa de emiterea cardurilor: Edenred, Sodexo şi UpRomania? Dar cele care se referă la livrarea către beneficiarii voucherelor sociale prin Compania Naţională Poşta Română cu care s-a semnat „Convenţia de etichetare, colectare şi distribuţie a tichetelor sociale emise pe suport electronic”?
  • Cum va obţine un român din mediul rural acele alimente de la magazinele săteşti dacă acestea nu deţin POS sau nu sunt membre ale reţelei Edenred, Sodexo şi UpRomania?

Întrebările au rămas însă fără răspuns. Ministerul Muncii nu a transmis decât detalii referitoare la beneficiari. Astfel, potrivit informațiilor de tichete vor beneficia 2.496.458 de români, dintre care:

  • pensionari 1.691.639;
  • persoane cu dizabilități 582,496;
  • familii cu cel puțin 2 copii în întreținere beneficiare de alocație pentru susținerea familiei – 48.412;
  • familii monoparentale beneficiare de alocație pentru susținerea familiei  – 17.184;
  • familii beneficiare de ajutor social – 156.727.

„În ceea ce privește cheltuielile administrative menționate, menționăm că Ministerul Investiţiilor si Proiectelor Europene gestionează tipărirea, livrarea şi încărcarea tichetelor”, au transmis reprezentații Ministerului Muncii.