Dan Tanasă (AUR) despre incidentele din timpul meciului România-Kosovo: O nouă încercare de a cataloga partidul AUR ca fiind extremist

Deputatul Dan Tanasă luat atitudine față de informațiile diseminate în presă, prin care se încearcă asocierea partidului AUR cu incidentele petrecute în timpul meciului România- Kosovo, când membrii galeriei „Uniți sub Tricolor” au afișat mesajele „Kosovo e Serbia” și „Basarabia e România”.

Dan Tanasă susține că este vorba despre o nouă încercare „ridicolă” de a cataloga partidul AUR ca fiind „extremist, cu gesturi golănești”.

„Semnalăm un nou episod din domeniul acesta hilar, în care adversarii noștri politici și o parte a mass-media încearcă să lipească incidentele care ar fi avut loc la meciul România- Kosovo, în care mai mulți membri ai galeriei au afișat două mesaje și au scandat două mesaje, respectiv Basarabia e România și Kosovo e Serbia.

În realitate însă Basarabia e România, dincolo de faptul că este un crez al nostru politic și este un crez pentru care președintele George Simion militează de peste 20 de ani, Basarabia e România este un adevăr istoric pe care și cei mai slabi cercetători și profesori de istorie îl susțin. Nu poate fi contestat de nimeni, iar Kosovo e Serbia este un adevăr pe care și l-a asumat statul român prin politică oficială publică. România, dacă știți, la fel ca și Spania, nu recunosc Kosovo ca atare”, a declarat deputatul AUR.

În context, Dan Tanasă a subliniat că afișarea unor bannere cu inscripția Kosovo e Serbia și Basarabia e România nu sunt și nu pot fi catalogate în niciun fel ca „gesturi extremiste sau golănești, decât decât poate cei rău intenționați sau decât de către cei ticăloși”.

În încheiere, deputatul și-a exprimat speranța că autoritățile și mass-media să fie la fel de atente și de tranșante și în cazul afișării unor „simboluri separatiste, secesioniste, cum ar fi steagul așa-zisului Ținut Secuiesc, intonarea unor imnuri separatiste secesioniste pe stadioanele din România, afișarea așa-zisului steag al Transilvaniei”.

România a câştigat, cu scorul de 2-0, meciul cu Kosovo, de pe Arena Naţională, din grupa I de calificare la Euro-2024, după ce Nicolae Stanciu a marcat în minutul 83, iar Valentin Mihăilă a majorat scorul în minutul 90+3. Meciul, întrerupt în minutul 18, din cauza torţelor şi scandărilor, s-a reluat după aproximativ 50 de minute.