Dan Barna: „Majoritatea spitalelor sunt sub standardele de siguranță”

Vicepremierul Dan Barna a anunţat vineri, la Sibiu, că Departamentul de Situaţii de Urgenţă (DSU) analizează ce măsuri trebuie luate în toate spitalele din România, urmând să se efectueze controale pentru a se evita repetarea tragediei de la Institutul „Matei Balş”, unde șase pacienţi cu COVID-19 au decedat în urma unui incendiu.

„De dimineaţă am discutat şi cu Vlad Voiculescu şi cu primul-ministru. În momentul de faţă este Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă care analizează ce măsuri vor fi luate în următoarele zile şi în următoarele săptămâni. Fără îndoială vor fi şi astfel de măsuri (controale în spitale – n.r.)”, a declarat vicepremierul Dan Barna.

Se impun controale de la toate instituţiile care pot garanta siguranţa celor din spitale, adică inspectoratele pentru situaţii de urgenţă sau cei de la Ministerul Sănătăţii.

„Sunt controale fie de la ISU, fie de la Ministerul Sănătăţii. Lucrul acesta trebuie să continue. Nu ştiu cât a continuat după Piatra Neamţ şi atunci a fost o promisiune că se vor realiza astfel de controale. (…) Această activitate trebuie să continue de către instituţiile care au acest rol”, a explicat vicepremierul.

Dan Barna afirmă că nu se cunoaşte deocamdată cauza incendiului de la spitalul din Bucureşti, dar că este posibil să fi fost un accident, ceea ce impune măsuri drastice, astfel încât să fie respectate regulile în toate spitalele din România.

Acesta crede că „nu ar fi nicio surpriză să constatăm că de fapt a fost o neglijenţă” la Institutul „Matei Balş” şi anunţă că Guvernul va impune „normative de siguranţă”, mai ales în saloanele unde se foloseşte terapie cu oxigen pentru pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19.

El este convins că spitalele din România nu sunt dotate cu instalaţii corespunzătoare nu din cauza lipsei banilor, ci a directorilor care nu şi-au făcut bine treaba.

Sursă text: agerpres.ro

Sursă foto: agerpres.ro