ROPRES

Daea vrea să redeschidă magazinele de stat „Unirea”. Deputatul George Badiu (AUR): Cum se va asigura Ministerul Agriculturii că proiectul nu va eșua și de data aceasta?

Distribuiți acest articol!

Românii s-au săturat să cumpere fructe, legume și alte produse alimentare din marile lanțuri din magazine și își doresc aibă posibilitatea să achiziționeze alimente românești. În acest fel, producătorii români ar avea parte de susținere financiară, iar pe termen lung ar fi un plus pentru economia românească deoarece banii aceștia vor rămâne în țară. În prezent, România importă foarte multe alimente din Italia, Spania, Franța și Germania, în timp ce fermierii români nu reușesc să își vândă produsele pe piața de retail.

Un studiu MKOR, realizat în 2018, arăta că 51% dintre români aleg frecvent produsele românești, în locul celor din import, când se află în fața raftului din marile magazine, iar 29% caută în mod special magazinele care includ în oferta lor produse „Made in Romania”.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat recent că are în vedere redeschiderea magazinelor de stat „Unirea”, unde micii agricultori își vor putea vinde produsele. Potrivit informațiilor, Guvernul a aprobat deja organizarea acestor centre, însă nu este clar cât va costa întregul proiect.

În acest context, deputatul AUR George Badiu a salutat inițiativa ministrului Daea, însă și-a exprimat îngrijorarea privind punerea în aplicare a acestui proiect, în urma eșecului înregistrat în perioada 2018-2020 când singurele două magazine de profil au fost închise, iar societatea a înregistrat în 2021 pierderi nete de peste 1 milion de lei.

Badiu a solicitat ministrului Agriculturii, Petre Daea, să pună la dispoziția sa informații despre implementarea acestei strategii și să ofere răspunsuri la următoarele întrebări:

          1. Având în vedere că societatea mai sunt menționată are cheltuieli salariale nesusținute de o activitate economică proporțională, care este planul dumneavoastră pentru redresarea din această situație?

          2. Care au fost costurile de susținere aferente unui singur magazin deschis în perioada 2018-2020?

          3. Ce strategie de promovare aveți în vedere pentru a evita ca noile magazine să nu funcționeze în pierdere?

De asemenea, deputatul AUR a solicitat Ministerului Agriculturii să pună la dispoziție raportul Corpului de Control cu privire la activitățile derulate de către Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea SA, în mod special achizițiile și închirierile de imobile aferente proiectului.


Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...