Cutremur în justiție: Laura Vicol și Vladimir Ciorbă, trimiși după gratii pentru 30 de zile în dosarul Nordis!
![](https://ropres.ro/wp-content/uploads/2025/02/laura-vicol-780x470.webp)
Curtea de Apel București s-a pronunțat miercuri 5 februarie, pe solicitarea DIICOT privind arestarea preventivă a celor 11 persoane reținute în dosarul Nordis: fosta deputată PSD Laura Vicol și soțul său, Vladimir Ciorbă, principalul acționar Nordis au fost arestați preventiv pentru 30 de zile. Decizia nu este definitivă, dar este executorie. Când a ajuns la instanță, Laura Vicol le-a declarat jurnaliștilor prezenți acolo că are bagajul făcut pentru a merge după gratii. Soțul ei a venit cu bagajul la instanță.
Emanuel Poștoacă, un alt acționar Nordis, și cei doi frați ai lui, au fost și ei plasați în arest preventiv pentru 30 de zile.
Inculpații au fost anunțați de jandarmii de la Curtea de Apel să nu părăsească sala pentru că vor fi preluați din sală de către polițiști pentru a fi duși în arest.
Procurorii DIICOT au cerut marți 4 februarie arestarea pentru 30 de zile pentru Laura Vicol, Vladimir Ciorbă și a alți 9 inculpați în dosarul Nordis.
Conform procurorilor, delapidarea din banii clienților Nordis se ridică la aproape 200 milioane euro.
Tot anchetatorii mai spun că Laura Vicol şi Vladimir Ciorbă au zburat în destinații scumpe, plătite din banii clienților Nordis, achitând aproape un milion de euro pe zboruri cu avioane private sau elicoptere spre diverse destinaţii de lux de vacanţă, din ţară şi de peste hotare. Printre aceste zboruri sunt și călătoriile spre Nisa și Madrid, când la bordul avioanelor private închiriate s-au aflat premierul Marcel Ciolacu și ministrul Sorin Grindeanu.
Plățile au fost făcute de Nordis Travel, cu bani primiți de la Nordis Management, iar zborurile private au fost achiziționate de la Ion Țiriac Air, Toyo Aviation și Dasson Helicopters. Cele mai mari sume, peste 750.000 euro, au fost plătite către Ion Țiriac Air.
De asemenea, membrii grupării au cumpărat din banii clienților Nordis maşini de lux, precum Ferrari, Bentley sau Rolls Royce, în valoare de aproape 5 milioane de euro în decursul a 4 ani. După finalizarea contractelor de leasing, o parte a autoturismelor au fost înstrăinate încasându-se suma de 6 milioane de lei.
Asta în timp ce pe numele acestora au fost depuse mai multe plângeri care arată că grupul Nordis ar fi vândut unele apartamente de mai multe ori către cumpărători diferiți, fără însă ca aceste apartamente să fie finalizate sau livrate.
Perchezițiile
DIICOT a făcut luni 3 februarie nu mai puțin de 65 de percheziții în România și Monaco în dosarul Nordis, ridicând peste 50 de sisteme informatice și dispozitive de stocare a datelor (laptopuri, tablete, un server, memory stick-uri și hard-diskuri externe), telefoane mobile, sume de bani în lei, euro și alte monede, înscrisuri, obiecte de lux (ceasuri, bijuterii și genți ce poartă însemnele unor mărci cunoscute).
Acuzațiile anchetatorilor sunt numeroase: constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani, evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, toate în formă continuată.
Procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător asupra a 201 imobile (apartamente și case), 5 spații comerciale, 22 de terenuri, 11 autoturisme, părți sociale și acțiuni. De asemenea, au fost blocate un număr de 48 de conturi bancare deschise pe numele unor persoane fizice și juridice.