Curtea Constituțională amână cu o săptămână discutarea sesizării Înaltei Curți cu privire la „Legea fugarilor”

Curtea Constituţională a României a amânat miercuri, pentru 20 martie, discutarea sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în legătură cu „Legea fugarilor”, transmite Agerpres.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis la finalul anului trecut să atace la CCR Legea pentru modificarea şi completarea Legii 286/2009 privind Codul penal, adoptată de Camera Deputaţilor pe 29 noiembrie 2023, care prevede că persoanele condamnate definitiv, care nu se prezintă în termen de şapte zile la Poliţie pentru a fi încarcerate, vor fi considerate evadate şi riscă o pedeapsă între 6 luni şi 3 ani.

În opinia Instanţei supreme, printre drepturile încălcate cetăţenilor prin această lege se află cel la un proces echitabil şi cel la libertate individuală.

Sorin Oprescu, Alina Bica, Mario Iorgulescu, Paul de România, Dragoş Săvulescu sau Cătălin Cherecheş sunt doar câteva nume de pe lista persoanelor condamnate definitiv în România, care au reuşit să plece din ţară pentru a scăpa de închisoare. Italia şi Grecia sunt ţările preferate de fugarii condamnaţi.

De asemenea, CCR a amânat pentru aceeaşi dată şi celelalte sesizări care trebuiau dezbătute miercuri:

  • sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis în legătură cu modificarea legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei din 1989;
  • sesizarea privind ordonanţa de urgenţă care le permite posesorilor de carnet categoria B să conducă scutere;
  • sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra Legii privind transmiterea unor terenuri Universităţii de Ştiinţele Vieţii „Regele Mihai I” din Timişoara.