Cum vrea prof. Valeriu Tabără, președintele ASAS, să rezolve marile probleme ale agriculturii?
Prof. univ. dr. Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice, fost ministru al agriculturii, a atras atenția, cu prilejul Galei fermierilor din Banat de la Timișoara, că în acest moment, agricultura românească se confruntă cu câteva probleme mari, pe care fermierii și instituțiile se cam feresc să le dezbată.
Schimbările climatice și agricultura verde
Este vorba în primul rând de noul Pact Ecologic European, care este fundamental pentru agricultură pentru anii următori. Obiectivele cuprinse în acest pact, de care a vorbit și Ursula von der Layen, președinta Comisiei Europene, sunt cu bătaie lungă, până în 2050. Amintim numai de două: mediul și schimbările climatice. Întrebarea este cum vom manageria aceste două importante obiective?”, se întreabă prof. Tabără.
Problema la noi în agricultură nu este aceeași din Bavaria sau din Anglia sau Franța. Noi trebuie să reușim realizarea unor structuri biologice care să ne permită să trecem cu succes prin aceste schimbări climatice.
În aceste condiții, profesorul Tabără atenționează că un nou concept intervine tot mai des în dezbaterea mondială: este vorba de agricultură verde, adică o agricultură a echilibrelor. Este clar că tehnologiile noastre trebuie schimbate dacă vrem să contracarăm efectele grave ale schimbărilor climatice. Nu va fi simplu. De aceea mari dificultăți vor avea pedologii, agrochimiștii, fitotehniștii și ceilalți cercetători, care pe viitor vor trebui să dea soluții eficiente celor care muncesc pământul.
Cultivarea pământului trebuie făcută astfel, pentru a fi evitată poluarea apei și a solului. De exemplu, cum putem preveni atacurile dăunătorilor care devin tot mai devastatoare, datorită schimbărilor climatice, din cauză că nu mai există ierni cu zăpadă. Luăm cazul tanimecus cu distrugerile aduse porumbului și florii soarelui. Marea problemă a UE este că, fără a avea o justificare științifică, suspendă produsele eficiente cu care fermierii luptă cu succes împotriva acestor dăunători.