Cum vrea Comisia Europeană să faciliteze confiscarea averilor oligarhilor ruşi. Banii vor ajunge într-un fond comun pentru Ucraina

Comisia Europeană vrea să faciliteze confiscarea averilor oligarhilor ruşi şi a prezentat, miercuri, mai multe propuneri în acest sens. Banii confiscaţi vor ajunge într-un fond comun pentru a ajuta Ucraina, a explicat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, într-o conferinţă de presă.

Conform unui proiect de directivă, o confiscare a averilor ar fi posibilă în cazul indivizilor şi al entităţilor care încalcă sau ocolesc sancţiunile impuse de UE şi al celor care sunt implicaţi în activităţi infracţionale, relatează France Presse, citată de Agerpres.

„Banii astfel confiscaţi vor fi vărsaţi într-un fond comun pentru a ajuta Ucraina”, a explicat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders.

El a adăugat că, în Uniunea Europeană, au fost îngheţate averi în valoare de 10 miliarde de euro ale persoanelor sancţionate, iar tranzacţii implicând 200 de miliarde de euro au fost blocate.

De asemenea, Bruxellesul a propus adăugarea faptei de încălcare a sancţiunilor la lista infracţiunilor, pentru unificarea răspunsului penal al Celor 27 şi pentru a facilita urmărirea în justiţie.

Douăsprezece state membre UE consideră încălcarea sancţiunilor drept infracţiune penală, mai scriu sursele citate. În alte 13 state membre, ea este considerată infracţiune sau contravenţie, în funcţie de gravitate. În două state membre, încălcarea sancţiunilor este doar faptă cu caracter administrativ.

Pedepsele, închisoare sau amendă, variază de la o ţară la alta.

Confiscarea şi lichidarea averilor ruse sunt cerute de Ucraina, în vederea finanţării reconstrucţiei post-război a ţării. SUA şi Canada sunt deja angajate în această direcţie.