Cum va arăta noua piaţetă a Clujului

Lucrările din centrul istoric al municipiului Cluj-Napoca ar urma să fie finalizate până în luna septembrie 2020. Cel mai mult a rămas de lucru la scuarul CEC, situat vizavi de Prefectura Cluj, care se va transforma într-o piaţetă. 

Este vorba despre lucrările privind modernizarea străzilor Regele Ferdinand, Emile Zola și pe Sextil Pușcariu şi tronsoanele 1 şi 3 ale străzii Tipografiei (tronsonul 2 este parte din altă licitaţie, aflată la a şasea strigare), ce includ şi scuarul CEC. 

Amintim că, la finalul lunii iunie 2020, au fost finalizate lucrările de modernizare a străzii Regele Ferdinand: trotuarele au fost lărgite, s-au plantat copaci, s-au amenajat piste de biciclete și bandă unică pentru transportul public. Au continuat însă lucrările la străzile mai sus amintite, după proiectul gândit de arhitecţii biroului Asiza, coordonat de Vlad Sebastian Rusu, care a câştigat mai multe concursuri de soluţii lansate de către municipalitate şi OAR privind transformarea unor obiective din oraş (Parcul Feroviarilor, Turnul Pompierilor, etc.)

În ceea ce priveşte scuarul CEC, acesta va deveni o piaţetă, un loc de relaxare pentru clujeni, cu arbori şi iluminat LED, cu băncuţe, iar satuia lui Alexandru Ioan Cuza va fi mutată în centru obiectivului. 

Lucrările la proiectul general au fost începute în 26 august 2019 şi sunt executate de SC Diferit SRL, durata contractuală fiind de 11 luni. Valoarea totală a proiectului este de 23.056.184,98 lei din care valoarea nerambursabilă solicitată este de 21.425.503,55. Proiectul beneficiază de finanțare nerambursabilă prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 4, Obiectivul specific 4.1, reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.