Cum te-ar putea ajuta un selfie să-ți menții sănătatea

Un studiu publicat în European Heart Journal a prezentat o metodă inovatoare de detectare pe scară largă a bolilor cardiace.

Studiul sugerează că pacienții ar putea oferi doctorilor selfie-uri, care pot fi analizate prin intermediul unor echipamente cu algoritmi de învățare configurați pentru a prezice atât prezența, cât și stadiul specific al bolii.

Acesta este doar un exemplu pentru a înțelege importanța crescândă a inteligenței artificiale în medicină. Însă aplicații asemănătoare au mai fost puse în practică și în ceea ce privește alte boli.

Diagnosticul timpuriu al Alzheimer-ului

Tehnologia de învățare automată  poate juca un rol major în detectarea timpurie a bolii Alzheimer.

Scanările care măsoară nivelul de glucoză din creier pot fi utilizate pentru diagnosticarea acestei boli neurodegenerative, cu toate că interpretarea acestor imagini este departe de a fi ușoară atunci când boala Alzheimer se află în fazele sale inițiale.

În același timp, detectarea timpurie este extrem de importantă pentru ca tratamentul să fie eficient înainte ca boala să fi mers prea departe.

Un studiu de pionierat realizat în 2018 de cercetătorii la Universitatea din San Francisco, a elaborat un algoritm AI care a reușit să detecteze semne ale bolii Alzheimer în imaginile scanate, cu aproximativ șase ani înainte de posibilitatea de diagnosticare.

Descoperirea de medicamente noi

Mai multe companii lansează programe de învățare automată, în cursa pentru descoperirea de noi medicamente. Obiectivul este de a utiliza cantități mari de date biologice în conceperea unor tratamente mai eficiente.

Majoritatea acestor companii au propriile metode și instrumente, dar toate aceste programe se bazează pe același proces în trei etape:

  • utilizarea capacității Ai de a analiza seturi vaste de date
  • utilizarea celulelor stem pentru a modela bolile, astfel încât să înțeleagă modul și motivul dezvoltării acestora
  • confirmarea constatărilor printr-o combinație de experimente pe calculator și de laborator

Sectorul este încă în fază incipientă, dar primește deja atenție și chiar finanțări.

Cancerul

AI este deja utilizată în fazele de diagnosticare și de monitorizare pentru mai multe tipuri de cancer: cancerul mamar, melanomul și cancerul pulmonar.

În iulie 2019, un studiu publicat în jurnalul științific american, Archives, a arătat că mecanismul de învățare automată de la Google, LYNA, ar putea detecta metastazele cancerului de sân mai eficient decât patologiștii.

Studiul a propus utilizarea algoritmului pentru a îmbunătăți diagnosticarea și a reduce numărul de rezultate negative false, o idee care a fost adoptată de atunci de proiectul european Desiree.

În ceea ce privește melanomul, French National Institute of Health and Medical Research Inserm a constatat că pentru formarea unui algoritm de identificare a semnelor patologiei, este necesară o bază de date cu cel puțin 50.000 de imagini.

Diabetul

Conform unui studiu realizat de o echipă de oameni de știință din cadrul Universității din California, recent publicat în Nature Medicine, este posibilă diagnosticarea diabetului cu ajutorul unui smartphone.

Algoritmul creat de echipă utilizează o cameră smartphone pentru a efectua un test nou și complet neinvaziv. Rata de identificare corectă a bolii a fost de peste 80%.

Ar trebui să ne face speranțe și în legătură cu Covid-19?

AI joacă deja un rol major în lupta împotriva pandemiei globale. În iulie, cercetătorii au publicat în Nature o metodă de prezicere a agravării simptomelor la pacienții cu coronavirus.

Metoda, creată de un aparat de învățare automată, funcționa cu ajutorul datelor furnizate de aproximativ 3,000 de pacienți chinezi. Acest lucru a permis acum dezvoltarea unui instrument digital pentru orientarea în ceea ce privește necesitatea de spitalizare a pacienților, pe baza riscului estimat ca aceștia să dezvolte simptome mai grave.