Cum s-a schimbat viața în cel mai nordic oraș din lume, locul unde acum câteva zile temperatura a atins un record de 21,7 grade
Longyearbyen are 2.300 de locuitori și este considerat cel mai nordic oraș din lume, fiind cea mai mare așezare din arhipelagul norvegian Svalbard. Este unul dintre locurile unde clima s-a schimbat cel mai mult în lume în ultimii 40 de ani, iar asta se vede în multe aspecte ale vieții de zi cu zi, fie că este vorba de clădirile care se prăbușesc în permafrost sau de numărul tot mai mare de avalanșe. Amănunt interesant, în Svalbard sunt interzise pisicile, pentru a proteja fauna locală, și tot acolo urșii polari sunt atât de numeroși, încât oamenii nu au voie să se aventureze în afara localităților decât dacă sunt înarmați.
Arhipelagul Svalbard era cunoscut de islandezi pe la final de secol 12, iar europenii au vânat începând cu secolul 18 balene, morse și foci. Apoi au început acum peste 100 de ani exploatațiile miniere, mai ales de cărbuni. iar Longyearbyen a fost fondat în 1907 și poartă numele americanului John Munro Longyear care a pus bazele operațiunilor industriale din insulele Spitzbergen, fosta denumire a arhipelagului.
Ei bine, vineri la Longyearbyen s-au înregistrat 21,7 grade, cea mai mare temperatură măsurată vreodată în arhipelag, fiind doborât un record de 41 de ani.
» Citește tot articolul pe www.hotnews.ro