Cum puteţi cumpăra medicamente, pe reţete compensate, din ţările UE

Românii pot cumpăra medicamente în baza unei reţete compensate oriunde în ţările membre ale Uniunii Europene (UE). Acest lucru se poate realiza în baza aşa-numitei prescripţii transfrontaliere, nimeni alta decât reţeta obişnuită pe care persoanele asigurate o primesc de la medicul lor de familie sau de la un alt medic specialist. 

„Într-adevăr, reţetele prescrise de medicii din ţara noastră sunt valabile în toate ţările UE. Nu există o formă sau un format specific pentru prescripţiile pe care le putem folosi în altă ţară din UE. În principiu, prescripţia care se eliberează în ţara de origine ar trebui să conţină suficiente informaţii pentru a putea fi utilizată în altă ţară din Uniunea Europeană. Vreau doar să menţionez că acolo, în farmaciile din ţările UE, plata se va face integral, urmând ca la întoarcerea în ţară, în baza chitanţei, să se deconteze medicamentele respective, evident, la preţul din România“, a explicat Dr. Ec. Tadu Ţibichi (FOTO), preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi.

Totuşi, se menţionează pe site-ul oficial al Uniunii Europene, este posibil ca un medicament prescris într-o ţară să nu fie disponibil în alta sau să aibă o denumire diferită. „Este posibil ca unele medicamente să nu fie autorizate pentru vânzare sau să nu fie disponibile în altă ţară, chiar dacă este vorba despre teritoriul UE“, menţionează autorii site-ului care mai precizează că o prescripţie medicală trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii: datele pacientului: numele şi prenumele (complet) şi data naşterii; data eliberării prescripţiei; datele medicului care eliberează prescripţia: numele şi prenumele (complet), calificarea profesională, datele de contact direct, adresa profesională (inclusiv ţara), semnătura (de mână sau digitală); date despre medicamentul prescris: denumirea comună (mai degrabă decât denumirea comercială, care poate fi diferită de la o ţară la alta),

 » Aflați mai multe informații aici.