Cum prosperă firmele lui Mihai Rotaru din Buzău, prietenul lui Marcel Ciolacu și finanțator important al PSD. Câștigă contracte de miliarde cu statul

Mihai Rotaru, un discret om de afaceri din domeniul construcțiilor care deține o firmă de profil în Buzău, fieful premierului Marcel Ciolacu, a dat lovitura după alegerile din 2020 la care, alături de soție și un angajat, i-a împrumutat pe social-democrați cu 1,3 milioane de lei. De la instalarea lui Ciolacu în fruntea PSD, afacerile firmelor controlate de Rotaru au sărit de la contracte de câteva zeci de milioane de lei încheiate cu autorități publice la câteva sute sau chiar miliarde de lei tot contracte publice.

Mihai Rotaru trece și drept unul dintre oamenii de afaceri de încredere ai premierului Marcel Ciolacu, prieten încă de când ambii activau în plan local, la Buzău, conform G4Media.ro.

Portalul achizițiilor publice indică faptul că numărul și valoarea contractelor pe care societățile acestuia le-au semnat cu instituții publice după alegerile din 2020 au explodat. Singure sau în asocieri, cele trei firme de construcții ale lui Rotaru au prins contracte de peste 8 miliarde de lei, cea mai mare parte provenind de la autorități controlate de social-democrați sau afiliați ai acestora: Primăriile Sectoarelor 3 și 4 din București și Compania Națională de Căi Ferate.

Numele uneia dintre cele trei societăți de construcții din portofoliul lui Rotaru a apărut, în 2023, într-o afacere investigată, în prezent, de Direcția Națională Anticorupție: tentativa familiei Docuz, apropiată de premierul Marcel Ciolacu, de a obține un contract de 27,2 milioane de euro de la Primăria Sectorului 3. Mai multe întrebări trimise de G4Media.ro lui Mihai Rotaru, pe 12 februarie 2024, au rămas fără răspuns până la ora editării acestui articol. Nici premierul Ciolacu nu a reacționat după ce i-am adresat întrebări pe marginea legăturilor sale și ale PSD cu familia Rotaru.

Aproape 20% din toată suma marilor finanțatori

În noiembrie 2019, la șase luni după încarcerarea fostului lider Liviu Dragnea, noul președinte al PSD, cu titlu interimar, a devenit Marcel Ciolacu, deputat de Buzău. În august 2020, acesta și-a securizat postul prin alegeri în cadrul formațiunii, în sarcina sa căzând bifarea cu succes de către PSD a două obiective vitale din acel an: alegerile locale din septembrie și cele parlamentare din decembrie.

Pentru a obține banii necesari cheltuielilor din campaniile electorale, PSD – la fel ca alte partide – a recurs la împrumuturi pe durată determinată – până la decontarea sumelor de către Autoritatea Electorală Permanentă. Conform datelor financiare ale social-democraților pe anul 2020, publicate în Monitorul Oficial în aprilie 2021, cele 7,5 milioane de lei împrumutate în acest scop, de la 18 persoane fizice, au avut un rol crucial în buna derulare a acelor campanii, în condițiile în care, pe tot parcursul anului 2020, din cotizațiile tuturor membrilor de partid din țară, s-au strâns doar 11 milioane de lei.

1,33 de milioane de lei, adică aproape 18% din cei 7,5 milioane de lei împrumutați de PSD, au avut o sursă unică: Mihai Rotaru, patronul firmelor Rotary Construcții, Rotary Construcții Mentenanță și Bedamiro Holding Parcări Construct, ultima cu sediul în Buzău. Datele oficiale arată că Mihai Rotaru, soția sa, Daniela și un angajat al său pe nume Mirel Alexandru Marcu au împrumutat PSD-Sediul Central cu câte 445.000 de lei.

O primă concluzie după verificarea numelor de pe această listă este faptul că Buzăul, unde se află circumscripția lui Marcel Ciolacu, apare de mai multe ori. Cezar Batog Bujeniță este un om de afaceri născut în această localitate, tot de aici fiind și Marius Gabriel Neagu, asociat într-o firmă cu unul dintre nepoții aceluiași Ciolacu.

A doua concluzie: în anii care au urmat, unii dintre împrumutători au beneficiat de funcții și/sau bani de pe urma PSD. Site-ul de presă al lui Iosif Buble a primit sume importante de la social-democrați din subvenția virată acestei formațiuni, de la bugetul de stat, de către Autoritatea Electorală Permanantă.

O societate a lui Batog Bujeniță are rolul de agenție-intermediar pentru PSD în repartizarea acestor bani către canalele media pentru ”servicii de presă și propagandă”. În 2022 și 2023, Mirel Alexandru Marcu a prins funcții de membru în două dintre cele mai importante Consilii de Administrație ale unor instituții subordonate Ministerului Transporturilor (ministru PSD): Tarom și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

În 2023, Silviu Răzvan Avram a devenit membru al Consiliului de Supraveghere de la Hidroelectrica și consilier la Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații – ANCOM. Dar cel mai mare noroc l-au avut firmele de construcții ale lui Mihai Rotaru.

Mari lovituri la sectoarele 3 și 4

Datele din portalul achizițiilor publice indică faptul că, între 1 ianuarie 2019 și 31 decembrie 2020, societățile lui Mihai Rotaru au câștigat împreună contracte în valoare totală de circa 130 de milioane de lei (un altul, de 115 milioane de lei, atribuit de Primăria Generală a Municipiului București condusă de social-democrata Gabriela Firea cu o lună înainte de împrumuturi, a fost anulat, apoi, de administrația noului primar invocându-se lipsa de fonduri).

A urmat o perioadă de pauză, iar, începând cu martie 2022 și până în prezent, Rotary Construcții, Rotary Construcții Mentenanță și Bedamiro Holding Parcări Construct figurează drept câștigătoare a unor contracte a căror valoare totală depășește 8 miliarde de lei (circa 1,6 miliarde de euro). De precizat că, în cazul contractelor mari, societățile lui Rotaru fac parte din asocieri cu alte firme de profil și că, în unele situații, este vorba de acorduri-cadru care se întind pe mai mulți ani, plățile fiind efectuate în tranșe, pe bază de comenzi punctuale ale autorităților contractante. De asemenea, este de menționat că, în documentațiile de atribuire, nu apar sumele defalcate pe care le va primi fiecare firmă din asociere.

Sursa: sectorul4news.ro / Robert Negoiță, Marcel Ciolacu și Daniel Băluță la evenimentul din iunie 2023 în care premierul i-a lăudat pe cei doi edili

Continuarea pe G4media.ro.

Sursa Foto: Colaj G4Media.ro