Cum le explicăm copiilor războiul, pentru a nu-i traumatiza? Opinia specialistului
Există o modalitate diferită de abordare în funcţie de vârsta celor mici.
În contextul invaziei ruse asupra Ucrainei, specialiştii ieşeni explică modalitatea în care trebuie să le comunicăm copiilor ce se întâmplă, dar şi cum să gestionăm situaţia în cazul unui copil care fuge din zona conflictului alături de familia sa.
Astfel, în cazul copiilor care se văd în situaţia de a primi o altă familie şi alţi copii în casa lor ca refugiaţi, specialiştii sunt de părere că trebuie purtată o discuţie în care să li se explice pe înţelesul lor de ce în casa lor va veni o altă familie, care e formată doar din mamă şi copii.
„Ar trebui ca părinţii să le explice cât pot de bine că ceea ce se întâmplă într-o ţară învecinată este ceea ce s-a întâmplat şi în celelalte războaie de-a lungul istoriei. Sunt copii, în special cei după clasa a V-a, care la orele de istorie au aflat deja despre războaiele anterioare, despre luptele între naţii, şi atunci ne putem lega de subiect şi de un exemplu astfel încât să înţeleagă că este într-adevăr o situaţie de risc. Cu calm şi cu o stabilitate emoţională destul de bună putem trece peste ceea ce se întâmplă”, a precizat dr. Raluca Prepeliţă, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie „Socola”.
În cazul copiilor cu vârste sub 5 ani, care nu se uită la emisiuni ce abordează acest subiect, însă aud discuţii în familie şi primesc la rândul lor refugiaţi în casă, specialiştii recomandă ca părinţii să apeleze la emoţii şi la explicaţii cât mai simple.
„Explicaţiile aici trebuie să intervină pe partea socio-emoţională şi socială, spre exemplu cei care găzduiesc familii de refugiaţi să le explice de ce şi cum trebuie să ajutăm.
» Aflați mai multe informații aici.