cum încalcă Guvernul legea și ce televiziuni iau 2 milioane de euro – George Simion – CURIERUL ROMÂNESC

40 de milioane de euro oferă Guvernul României presei afectate de Covid. Banii pentru ajutorarea presei ajung în mare măsură în buzunarele celor care stau cel mai bine pe piața de media. Marile televiziuni naționale au făcut presiuni asupra guvernului pentru a primi feliile cele mai mari din acest tort: „industria de media care a propus este aceeași care a și primit” precizează o sursă care a participat la negocieri. Acest subiect controversat a fost analizat de avocatul Iulian Urban, care precizează:

”Pe lângă Guvern presa este cumpărată de primari, președinți consilii județene, consilieri locali și județeni și firme multinaționationale. Discuția nu e neaparat “de ce ia presa bani de la stat”. Ci de ce e atât de servilă presa deja față de mediul privat. Sau servilă față de bugpublice locale. Primarii anul ăsta au ajuns la forme obscene de folosit presa. Iar bună parte din ziariști execută idei de PR de doi bani, de la tot soiul de baroneți de sector, de oraș mare sau orășel”, scrie avocatul Iulian Urban pe pagina sa de Facebook. 

În continuare, avocatul precizează, cu referire la favorurile pe care le face presa actualului guvern:

“Nu vreți să știți de câte ori am auzit și se aude în general la televiziunile mari din România: “ăștia îți dau banii de salariu, cum să te iei de ei?”. Și perversiunea e că nu ți-o spun ăia care dau banii, ți-o spun chiar colegii, ți-o spun apropiații, așa de internalizată e decăderea completă a afacerii. Practic, cei mai mulți fac marketing și PR sub acoperire de presă. Au rămas puține locuri unde se mai asumă acele riscuri clasice și esențiale: riscul de a mai supăra totuși poli ai puterii. Și polii puterii nu mai sunt la guvern, sunt în imobiliare, în comerț, în bănci, companii de energie și comunicații, pharma și alte câteva. Așa cum arată programul de ajutorare “de Covid”, când Guvernul dă bani companiilor de presă, practic nu face nimic diferit de OMV Petrom sau de Asociația Bancherilor. Dă bani, are liniște. În mod normal ar trebui să li se ia banii și să se facă și presa mai bună. Pentru asta, banii ar fi trebuit să se distribuie calitativ, să fie încurajat un stil mai puțin comercial. Din câine feroce de pază al democrației, presa a ajuns o potaie care schelălăie după cum îi cântă din fluier cel care bagă banul la tonomat”,

 » Citește întreg articolul pe Curierul Românesc.