Cum arată proiectul Guvernului pentru Kurzarbeit – un soi de muncă flexibilă

Cerut de mediul de afaceri, Ministerul Muncii a creat un proiect pentru implementarea Kurzarbeit – un soi de muncă flexibilă pe modelul german. Prin această măsură, se asigura plata unei indemnizații, pentru fiecare angajat, în valoare de maxim 75% din diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă, suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Foarte pe scurt:

• Angajatorul poate reduce a timpul de muncă al salariaților cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă, cu repartizarea corespunzătoare a programului de lucru și reducerea corespunzătoare a salariului.

• Pe durata reducerii timpului de muncă, salariaţii beneficiază de o indemnizaţie de 75% din diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă.

• Pe perioada reducerii temporare a activității cauzată de existența stării de urgență, a stării de alertă sau a altei situații excepționale constatate prin act normativ, salariatul beneficiază de toate celelalte drepturi aferente timpului normal de muncă prevăzut în contractul individual de muncă anterior reducerii unilaterale a timpului de muncă.

 » Citește tot articolul pe www.hotnews.ro