Cum ar arăta un război în spațiu: ar fi diferit de Star Wars?

Pe măsură ce țările din întreaga lume continuă să militarizeze spațiul, experții încep să-și imagineze cum ar putea arăta un război în afara lumii.

Din păcate, luptele între navele spațiale care se desfășoară ca în Star Wars nu o să fie prea reale, relatează Ars Technica. Mai degrabă, potrivit unui nou raport publicat de Aerospace Corporation, bătălia spațială va fi probabil mai lentă, mai deliberată și chiar puțin greoaie.

Provocarea, spune raportul, este că operațiunile spațiale trebuie planificate cu mult timp înainte. Și odată ce un satelit se află pe orbită, nu poate schimba direcția sau se poate întoarce ca un avion de luptă. Acest lucru face ca probabilitatea unui război spontan în spațiu să fie mult mai puțin probabilă decât pe Pământ.

„Orice conflict în spațiu va fi mult mai lent și mai deliberat decât o scenă Star Wars”, a declarat pentru Ars autorul raportului și inginerul proiectului Aerospace Corp Rebecca Reesman. „Este nevoie de mult mai multă gândire pe termen lung și plasarea strategică a activelor”, a completat el.

Cea mai probabilă formă de război spațial? Conducând un satelit către orbita unui satelit inamic și lovindu-i unul de celălalt, relatează Ars. Dar orice sateliți distruși pe orbită ar elibera o ploaie de resturi spațiale periculoase care fac lucrurile mai periculoase pentru toată lumea.

The Aerospace Corporation lucrează în parteneriat cu Forţele Aeriene ale SUA şi cu Centrul pentru Spaţiu şi Sisteme de Rachetă. Recent, au elaborat un document care enumeră o serie de principii care vor sta probabil la baza oricărui conflict în spaţiul cosmic pentru viitorul previzibil. Concluzia principală este că orice fază a conflictului va trebui planificată cu mult timp înainte şi nu ne putem aştepta la misiuni ca cele pe care le vedem în Războiul Stelelor sau în Star Trek.

Raportul se concentrază însă şi pe alte metode de a distruge sateliţi, precum unde radio care să îi blocheze sau prin hacking. O problemă a distrugerii lor este însă că orice resturi pot deveni periculoase pentru restul sateliţilor din orbită, astfel încât viitorul conflict trebuie să ia în considerare şi moduri de protejare a propriilor sateliţi.