CSM: Chiar şi în condiţiile unui deficit de personal de 24%, efortul magistraţilor în redactarea hotărârilor judecătoreşti este constant şi susţinut, termenul mediu de redactare fiind aproape egal cu termenul legal

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis, marţi seară, date despre dosarele soluţionate în anul 2023, respectiv peste 130.000, termenul mediu de redactare a deciziilor fiind de apeoape 40 de zile. CSM apreciază că acest interval se apropie de cel legal, efortul magistraţilor fiind constant, în condiţiile unui deficit de personal care este de 24%, transmite News.ro.

“În anul 2023, la nivelul curţilor de apel au fost soluţionate şi redactate 130.745 de dosare, termenul mediu de redactare al hotărârii fiind de 39,9 zile. La tribunale au fost soluţionate şi redactate 334.277 de dosare, termenul mediu de redactare al hotărârii fiind de 46,4 zile, iar la judecătorii au fost soluţionate şi redactate 824.305 dosare, termenul mediu de redactare al hotărârii fiind de 22,1 zile. Prin urmare, chiar şi în condiţiile unui deficit de personal de aproximativ 24% dintre judecătorii de la judecătorii, tribunale şi curţi de apel, efortul magistraţilor în redactarea hotărârilor judecătoreşti este constant şi susţinut, termenul mediu de redactare fiind astfel aproape egal cu termenul prevăzut de lege”, au transmis, marţi seară, pe pagina de Facebook, reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit acestora, ”termenele de redactare a hotărârilor judecătoreşti trebuie corelate în mod direct cu deficitul de personal, care este semnificativ”.

CSM precizează însă că deficitul la nivelul judecătoriilor se va diminua în perioada, odată cu numirea în funcţie a judecătorilor care au promovat examenul de admitere în magistratură organizat în perioada iulie 2023-martie 2024.

CSM anunţă că vor fi numiţi în funcţie 297 de judecători la judecătorii. Acestora li se adaugă 163 de judecători stagiari, absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii. De asemenea, este în derulare un nou concurs de admitere în magistratură declanşat în luna februarie 2024 pentru 75 de posturi de judecător şi încă 30 de posturi pe lista suplimentară.

”Se poate concluziona, din statistica prezentată, că situaţiile în care numărul hotărârilor judecătoreşti redactate peste termenul legal este mai mare sunt situaţii de excepţie, care nu caracterizează majoritar corpul judecătorilor, fiind necesar a fi analizate corelat cu deficitul de personal care există la acest moment. Astfel, îndeplinirea obiectivului CSM de reducere a deficitului de personal reprezintă una dintre soluţiile care vor conduce la scăderea numărului de dosare soluţionate şi hotărâri redactate peste termenul legal”, a declarat judecătorul Stăncioi Daniela-Ioana, purtătorul de cuvânt al CSM.