Criză politică la Londra: Premierul Liz Truss și-a dat demisia, după 45 de zile de la învestire

Liz Truss a anunțat că a demisionat din fruntea Partidului Conservator, și implicit de poziția de premier, întrucât nu-și poate îndeplini mandatul cu care a fost aleasă. Ea va rămâne premier interimar până la alegerea unui succesor.

Liz Truss a fost învestită în funcția de premier la Marii Britanii pe 6 septembrie 2022, înlocuindu-l pe Boris Johnson care a demisionat pe 7 iulie. Ea va rămâne în istorie cu cel mai scurt mandat de premier din istorica Regatului Unit.

Decizia vine într-un moment în care premierul britanic se confruntă cu riscul unei demisii în masă a oamenilor din cabinet, după ce ministra de interne a fost forțată să își părăsească funcția miercuri, iar un vot parlamentar pe tema fracturării hidraulice a degenerat în scandal în Camera Comunelor Vinerea trecută, prim-ministra l-a concediat pe cancelarul Kwasi Kwarteng, după ce pachetul economic pe care cei doi l-au prezentat pe 23 septembrie a bulversat piețele financiare, a declanșat o criză economică și politică și a îngropat partidul în sondajele de opinie.

Reducerile fiscale nesusținute în valoare de 45 de miliarde de lire sterline au provocat turbulențe serioase pe piețele financiare, devalorizând și crescând costul împrumuturilor pentru guvernul. Banca Angliei a fost nevoită să intervină pentru a împiedica extinderea crizei și pentru a salva fondurile de pensii. Deși este în funcție doar din 6 septembrie, Liz Truss a reușit să atragă nemulțumirea britanicile și să scufunde în sondaje Partidul Conservator. Majoritatea acestora dau Partidului Laburist un avans consistent, iar mulți conservatori cred acum că singura lor speranță de a evita un dezastru electoral este înlocuirea lui Truss.