Criza politică a pus presiune pe piaţa valutară în lunile de toamnă. Cursul a fost între 4,94 şi aproape 4,95 lei/euro, iar rezervele valutare la BNR au scăzut în toamnă cu 2,3 mld. euro, la 39,3 mld. euro

Criza politică şi deficitele mari – bugetar şi de cont cu­rent – au pus presiune pe piaţa valutară în lunile de toamnă din acest an, cursul de schimb depăşind 4,94 lei/euro şi ur­când până aproape de 4,95 lei/euro, în timp ce rezervele va­lutare la BNR au scăzut cu 2,3 mld. euro şi au coborât la fi­nal de noiembrie la 39,3 mld. euro, de la 41,6 mld. euro în august. Totodată, volumul tranzacţiilor valutare a depăşit în no­iembrie 1,7 mld. euro, medie zilnică, marcând maximul anului 2021, dar şi cel mai ridicat nivel din ultimii aproape doi ani. Vânzările zilnice de valută către clienţi au fost în no­iembrie de 1,43 mld. euro, în medie, cu 99,6 mil. euro mai mari faţă de cumpărări, astfel că sistemul bancar a fost pe de­ficit de valută.

Pe scena politică, în septembrie s-au accentuat dispu­tele politice în coaliţia de guvernare PNL-USR-UDMR, iar la începutul lunii octombrie guvernul Cîţu a fost demis în parlament prin moţiune de cenzură, şi după o serie de bâlbâieli politice şi tergiversări de-abia spre finalul lunii noiembrie România a avut din nou un Executiv cu drepturi depline, fiind învestit guvernul PNL-PSD-UDMR condus de Nicolae Ciucă.

Chiar dacă nu sunt anunţate public, uneori există intervenţii ale BNR din rezerva valutară pentru a ţine cursul de schimb sub control şi a atenua deprecierea monedei naţionale. Astfel de intervenţii pe piaţa valutară au şi rolul de a nu reintensifica presiunile inflaţioniste, mai ales în condiţiile în care inflaţia a crescut deja peste aşteptări, apropiindu-se de 8%. Vânzând valută, BNR intervine şi pe piaţa monetară absorbind lichiditatea în lei, în încercarea de a nu scăpa inflaţia de sub control.

 » Aflați mai multe informații aici.