Criză în ASF: Fără sprijin politic, oamenii lui Marcu părăsesc instituția / Sute de angajați își cer primele de mii de euro neacordate

Sute de angajați ai Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) amenință că vor da în judecată autoritatea condusă de Nicu Marcu, dacă nu își vor primi până pe 15 septembrie „prima de performanță pe anul trecut” și ulterior „prima pentru Ziua ASF”, au declarat vineri pentru HotNews.ro surse care au dorit să-și păstreze anonimatul. După două falimente RCA majore, Marcu nu mai are susținere politică pentru încă un mandat, așa că cei apropiați lui au început să plece din ASF.

Criza declanșată în ASF are loc în contextul în care mandatul celor 9 membri ai conducerii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) expiră în data de 15 noiembrie, dar și în contextul măsurilor de austeritate bugetară pregătite de Ciolacu, care vor viza și autoritățile de sub tutela Parlamentului care se autofinanțează din venituri din industrie și indirect tot din banii cetățenilor, precum ASF.

Ce prime nu și-au încasat anul acesta angajații ASF

Informația că sute de angajați amenință cu greva și că vor acționa în instanță conducerea ASF pentru a-și primi cele două prime prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă a fost dat în premieră de Jurnalul.ro.

„Astfel, în luna martie angajații ar fi trebui să încaseze prima de performanță pe anul trecut. În funcție de evaluarea făcută fiecărui angajat, primele variază între 50%-75%-100% din salariu.
Anul acesta, prima de performanță nu a mai fost plătită, în urma scandalului izbucnit după falimentul celui mai mare asigurător RCA, compania Euroins România.
În fiecare an, la începutul lunii iunie angajații sărbătoresc Ziua ASF, eveniment care vine la pachet cu o primă substanțială, ea fiind egală cu un salariu. Nici această primă nu a fost plătită, iar angajații au amenințat cu greva.”, a scris Jurnalul.ro.
Conducerea ASF a aprobat plata primelor în octombrie și noiembrie

În fața amenințărilor cu greva, președintele ASF și-a schimbat radical poziția, scrie Jurnalul.ro, și pe data de 23 august Consiliul ASF a aprobat plata primelor solicitate de angajați.

Potrivit unui e-mail transmis pe 24 august președintei sindicatului ASF, Mihaela Constantinescu, plata acestor prime se va face odată cu plata drepturilor salariale aferente lunii octombrie și lunii noiembrie, adică în lunile noiembrie și decembrie, arată datele obținute în exclusivitate de cotidian.

Surse din piața asigurărilor au precizat pentru Jurnalul că amânarea plății celor două prime a fost cauzată de scandalul iscat de falimentul Euroins și de votarea în parlament a noii conduceri ASF, care ar trebui finalizată până în 15 noiembrie 2023.

„Dacă ar plăti primele înainte, actualul președinte al ASF – dar și alți șefi care speră să mai obțină un mandat – ar risca să fie luat la rost în comisiile de specialitate ale Parlamentului în momentul în care va fi audiat, dacă va fi nominalizat din nou de PNL și PSD la șefia instituției. Dacă vor fi numiți după momentul în care se plătește prima de performanță, cei care știu că au șanse să fie renumiți vor renunța la încasarea ei, cel mai probabil, pentru a da bine la audieri.”, scrie Jurnalul.

Continuarea pe Hotnews.ro.