Criza Euthyrox nu s-a rezolvat nici după 8 luni

Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, transmite un mesaj ca un strigăt către ministrul Sănătătii, Nelu Tătaru : „​Criza Euthyrox, medicament vital pentru 500 de mii de pacienți români care suferă de afecțiuni tiroidiene, nu s-a rezolvat nici la 8 luni de la declanșarea ei, iar dumneavoastră nu puteți în continuare să ne spuneți ce se intamplă și ce soluții are Ministerul Sănătătii”.

„Domnule ministru Nelu Tătaru, vă informăm că noi pacienții cu afecțiuni tirodiene nu ne-am făcut stoc de Euthyrox. Am fi vrut, dar nu am avut cum, pentru că începând din luna martie 2020 farmaciile eliberează doar câte 1 folie (25 comprimate) de Euthyrox. Și folia aceasta o găsim foarte greu pentru că în continuare suntem nevoiți să batem toate farmaciile pană găsim o farmacie care să aibe Euthyrox pe stoc”, mai spune Rozalina Lăpădatu.

Pacienții și rudele lor caută în continuare soluții disperate pe cont propriu, ajungând să cumpere medicamentul de pe piață neagră chiar și la preț de 10 ori mai mare, potrivit asociațiilor de pacienți, iar autoritătile par să nu aibă incă nicio soluție.

Euthyrox este un medicament esențial în tratarea pacienților cu afecțiuni tiroidiene, în patologia gușii benigne sau maligne a adultului, în completarea deficitelor de substituție cu hormoni tiroidieni, în hipotiroidie sau în cazul extirpărilor totale sau parțiale ale tiroidei (tiroidectomie), la pacienții cu cancer tiroidian. Levotiroxina sodică, substanța activă din Euthyrox, este un hormon tiroidian de sinteză utilizat în tratamentul afecțiunilor glandei tiroide. Are un efect similar cu cel al hormonilor naturali.

Ministerul Sănătății pasează responsabilitatea catrea Agenția Națională a Medicamentului. Aceasta din urmă afirmă că nu este de competența sa. Un haos, o situație catastrofală , iar cei care suferă sunt pacienții care au nevoie că de aer de acest medicament.

O altă situație anormală este aceea că pe piața din România mai există, în acest moment, un singur furnizor de Euthyrox-filială din România a companiei farma Merck. În trecut erau patru furnizori, iar în alte țări sunt chiar 5-6.

Domnule Tătaru, rezolvați urgent această situație!

Sursa foto: svnews.ro