Criza bate la ușă! România riscă o prăbușire energetică totală
Sebastian Burduja a cerut Comisiei Europene să prelungească termenele de închidere a capacităţilor pe bază de cărbune din România. Ministrul Energiei a declarat că, în caz contrar, țara noastră s-ar confrunta cu o criză energetică majoră, în condiţiile în care 15% din producţia de energie a ţării este dependentă încă de cărbune.
Sebastian Burduja a explicat că închiderea capacităților pe bază de cărbune ar obliga România să crească importurile din țările vecine, în timp ce Comisia Europeană ne cere insistent să facem tranziția la gaze naturale.
”Închiderea tuturor centralelor româneşti pe cărbune fără a pune nimic în loc ar crea o criză majoră.
Nu ar rezolva, practic, nimic, pentru că am fi nevoiţi să apelăm la şi mai multe importuri, din Serbia sau Bulgaria, acolo unde energia produsă este bazată pe cărbune. Nu există nicio logică pentru a permite asta”, afirmă ministrul Energie.
Va cere oficial prelungirea termenului, la CE
Sebastian Burduja va transmite oficial către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene propunerea de prelungire a termenelor de închidere a capacităţilor pe bază de cărbune.
De asemenea, ministerul pe care îl conduce va trimite şi motivarea extinsă Guvernului României.
„Urmează să depunem formal cererea la Comisia Europeană. Apoi, vom continua negocierile, nu avem timp de pierdut.
Este mesajul pe care îl primesc de la români, zi de zi: România trebuie să-şi valorifice resursele”, a adăugat Sebastian Burduja.
România trece la „energia curată”
Ministrul Energiei a precizat că dorește ca România să treacă la „energia curată” fără distrugerea industriei și fără pierderea a zeci de mii de locuri de muncă.
”Dovadă sunt miliardele de euro din bani europeni pe care le-am atras pentru parcuri solare, eoliene, baterii, reţele modernizate”, a subliniat Sebastian Burduja.
Acesta a precizat că România şi-a depăşit ţintele privitoare la noi capacităţi de producţie de energie verde şi că își va îndeplini ţintele de trecere de la cărbune la gaz şi apoi la energie nucleară curată.
România este al doilea cel mai mare emiţător de metan din UE, fiind responsabilă pentru 85% din metanul emis de minele de cărbune abandonate din UE.