Cristoiu: În sondajele ţinute la secret, AUR este pe locul 2, foarte aproape de PSD, PNL e prăbuşit, se luptă cu USR pentru locul 3

Jurnalistul şi analistul politic Ion Cristoiu a spus, în podcastul lui Robert Turcescu de la Evz.ro, că în sondajele „ţinute la sertar” ale partidelor, AUR este pe locul 2 în opţiunile electorale, ameninţând serios prima poziţie, ocupată de PSD.

Turcescu l-a întrebat pe Cristoiu dacă deţine această informaţie, plecând de la postarea jurnalistei România Tv, Liliana Ruse, care a scris pe Facebook: „În sondajele ne-publice ale partidelor, AUR e pe locul al doilea, după PSD, cu potențial de a trece pe primul loc. Într-o democrație sănătoasă, situația ar trebui să creeze panică. Însă PSD și PNL sunt mulțumite: vor chema oamenii la vot cu sperietoarea AUR și vor guverna împreună după 2024. Lasă că vor avea AUR cu aproape jumătate din Parlament, important să fie ei la putere cât mai mult”.

Cristoiu a răspuns: „Am şi eu sursele mele şi cunoşteam foarte bine acest lucru. Ştiam că e pe locul 2 şi poate să treacă chiar pe primul loc. În schimb, PNL se bate cu USR, sunt umăr la umăr, atât de tare au coborât liberalii. Deci este nevoie de opoziţie. Câtă vreme poziţia presei faţă de, să zicem războiul din Ucraina, este de fapt poziţia puterii, s-a terminat. Avem un PSD-PNL-UDMR care domină propagandistic toată scena publică. Şi atunci e nevoie de opoziţie, oamenii caută un partid. USR nu e un partid de opoziţie pentru că se ţine numai de prostii, nu abordează problemele şi frământările de zi cu zi ale oamenilor, dificultăţile românilor din viaţa cotidiană, ca cetăţean, sincer, nu mă interesează plagiatul lui Bode, mă interesează să am o Poliţie care să-şi facă datoria aşa cum trebuie. USR are doar un electorat de „bulă”. Şi atunci oamenii caută o alternativă”.

Cristoiu a fost de părere că autorul acestei ascensiouni a AUR a fost chiar Klaus Iohannis, care, ca să scape de eşecul Schengen în care niciun politician român nu a răspuns, ba mai mult, Emil Hurezeanu a fost retrimis la post, ca ambasador în Austria, a dat drumul unei campanii naţionaliste anti-multinaţionale, anti-OMV etc.

„Ei nu au gândit că acest lucru, campania asta, s-a întors împotriva lor, şi alimentează puternic AUR. Eşecul Schengen a afectat masiv coaliţia de guvernare şi pe Iohannis. S-a adâncit sentimentul românilor că sunt un popor de mâna a 2-a în UE, a crescut puternic antipatia faţă de UE. Dacă ar fi fost demis Aurescu, Hurezeanu ar fi fost retras din post, Iohannis şi-ar fi cerut scuze, nemulţumirea populară faţă de eşecul Schengen ar fi fost potolită, dar ei ca să scape de răspundere au dat drumul ideilor naţionaliste care sunt combustibilul AUR. Ba mai grav, la dreapta AUR ar putea apărea un partid cu un discurs mult mai radical”, a arătat, printre altele, Cristoiu.

Turcescu a arătat că acelaşi lucru se întâmplă în presa românească, în care oamenii, telespectatorii nu mai au încredere în presa mainstream, ci se îndreaptă spre zone „neecranate”, spre bloguri şi alte zone de ştiri şi informaţii unde se poate discuta liber, iar ideile ăpro şi contra pot fi exprimate.