Cristoiu: Credeți că stăpânii lumii discută cu Iohannis?

În a 757-a zi de război în Ucraina, cu atacuri violente asupra Kievului și cu proaspăta realegere a lui Vladmir Putin în fruntea Rusiei, România începe lucrările pentru cea mai mare bază NATO din Europa. Noua bază de la Mihail Kogălniceanu va fi „căminul” pentru aproximativ 10.000 de militari. „10.000 de oameni cu arme”, cum precizează Ion Cristoiu. Se estimează o valoare a proiectului de peste două miliarde de euro, scrie canal33.ro.

„Una este o bază militară în Germania, care este în inima Europei și una este aici. Cred că acest război se lungește, după părerea mea. va escalada. României i se acordă un rol pe care l-am avut în ’41”, declară jurnalistul Ion Cristoiu în cadrul podcastului 3 X 3 cu Ion Cristoiu, moderat de Alexandru Răducanu.

În legătură cu această bază militară și susținere aliaților, cei doi jurnaliști au analizat rolul lui Klaus Iohannis în această mare construcție, intrând în discuție candidatura sa la funcția de Secretar General NATO, iar Ion Cristoiu nu îi acordă nici un merit președintelui:
„Credeți că stăpânii lumii discută cu Klaus Iohannis?! Chiar așa credeți că el a zis că dacă nu-i dau un post, nu se poate face baza? El a zis: Aoleo, faceți câte vreți!”

România are nevoie de stabilitate, iar coaliția face acum aranjamente care să asigure un oarecare control a funcțiilor importante, urmărind o stabilitate politică. Aceasta este motivul pentru care PNL și PSD aplică tot felul de tactici legate de candidați unici și liste comune, consideră jurnalistul.

În această ordine de idei, Ion Cristoiu „profețește” că președintele următor va fi de la PNL, cu un acord ca premier obligatoriu să fie Marcel Ciolacu: „Vom avea, probabil, președinte, dacă le merge, de la PNL și, în cadrul unui acord dintr-un sertar, de la baza militară, că acolo va fi seiful, va fi premier obligatoriu Ciolacu.