Cristian Terheș, prezent la Conferința Internaționala de la București: „Așa ne trezim cu această birocrație, care nu a fost aleasă, care nu dă socoteală nimănui și care impune tuturor voința sa.”

Conferința organizată la București de către Alianța pentru Unirea Românilor a strâns politicieni de rang înalt din Europa, europarlamentari și experți din 22 de state europene.

Cristian Terheș a fost invitat sămbătă, 19 februarie la evenimentul internațional „Supremația constituțiilor naționale asupra deciziilor luate de birocrația Europeană”, organizat de partidul AUR.

Membru al Parlamentului European, Cristian Terheș susține că această birocrație ne afectează viața de zi cu zi.

„Trebuie să vă spun că în calitate de membru ales al Parlamentului European, avem de a face cu această birocrație europeană zi de zi. Birocrație, care, nu a fost aleasă, dar nu are nici măcar puțină transparență. Este o birocrație care afectează viața de zi cu zi a cetățenilor fără a ne informa. Așa cum s-a menționat, această decizie afectează identitatea noastră. Se pregătește portofelul european, identitatea electronică și când te uiți la cât de multe asociații au îndoieli cu privire la efectul acestor decizii asupra vieții cetățenilor, ce mai puteți spune voi de la Comisia Europeană? Comisia Europeană ar trebuie să discute lururi în Comisia LIBE a Parlamentului European, dar Comisia nu este dispusă să stea de vorbă, să dezbată, ci pur și simplu a spus Parlamentului: știți ce? Dezbateți voi acolo, vedeți la ce consens ajungeți și apoi vedem noi cum o dăm. Nici nu știu cum au ajuns la acest “fit for 55”, cred că pur și simplu s-a trezit unul, hai să reducem poluarea cu 30%, altul s-a ridicat și a zis nu, cu 40%, altul cu 55%. Am ridicat această întrebare la Comisie și am întrebat: „Ați făcut vreo evaluare înainte să veniți cu cifrele astea?”, De ce 30%?, de ce nu 60%?, de ce 60% și nu 10%?”. Nimeni nu a putut să îmi răspundă la această întrebare.”

Cristian Terheș consideră că este o discrepanță mare între ceea ce afirmă Ursula von der Leyen și obligativitatea Comisiei Europene:

Noi, în Europa de Est, avem, din păcate, un fenomen prin care foarte mulți se mută din Est spre Vest, sunt și fluxuri de transport. În Comisia de Transporturi a Comisiei Parlamentului European s-a votat o lege nouă, care îi obligă pe șoferii de camioane să se întoarcă la domiciliu la patru săptămâni, iar Ursula von der Leyen a spus că până în 2030 vrea să reducă amprenta noastră de carbon cu vreo 50%. Este o discrepanță clară, de partea cealaltă, îi obligă pe toți acești camionagii, care se întorc pe gol și care trebuie să străbată mii și mii de kilometri în fiecare lună, să se întoarcă acasă. De ce? Ați făcut voi vreo evaluare pentru a vedea exact care este amprenta noastră de carbon generată de toată această mișcare?

Când toată această ideologie este atât de nerezonabilă și nesănătoasă și vedem că încearcă să ne-o impună, noi ce să facem?! Mi-au spus, nu, nu avem timp să facem analize, să facem evaluari de impact, să votăm și să publicăm raportul. Așa ne trezim cu această birocrație, care nu a fost aleasă, care nu dă socoteală nimănui și care impune tuturor voința sa.”, a spus Cristian Terheș, membru al Parlamentului European.