Cristian Pantazi: Austeritate pentru căței, pensii speciale pentru dulăi. Guvernul PSD – PNL supra-taxează veniturile celor mai vulnerabili români, dar păstrează pensiile speciale

Guvernul de coaliție PSD-PNL a decis să suprataxeze de la 1 august contractele part-time, iar contribuțiile sociale vor fi plătite în raport cu salariul minim brut aferent normei întregi, și nu în funcție de numărul de ore lucrate efectiv. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a spus direct că măsura are ca scop descurajarea eventualei munci la negru.

Jurnalistul Cristian Pantazi a vorbit despre supraimpozitarea contractelor part-time de la 1 august, coaliția PSD-PNL lovind în cei săraci și fără sprijin în timp ce pensiile speciale ale categoriilor sociale privilegiate rămân intacte.

„Cu alte cuvinte, guvernul ne consideră pe toți infractori și vede abuzuri și acolo unde nu e cazul. În schimb, același guvern nu se atinge nici în ruptul capului de pensiile speciale, pensiile abuziv de speciale, ale magistraților, polițiștilor, militarilor și altor categorii privilegiate.

Suprataxarea contractelor part-time (cu câteva excepții) este o revenire la situația din 2017-2019. Atunci a funcționat atât de prost, încât măsura a fost eliminată în cele din urmă. În disperare după venituri însă, guvernul Ciucă a introdus-o din nou, chiar de la 1 august, în dispreț față de promisiunea că nu va schimba nimic în fiscalitare și taxare mai devreme de șase luni.

Ce înseamnă această supra-taxare a salariaților cu contract part-time? Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali și unul dintre cei mai sobri experți în politici fiscale, a explicat că ”de câteva zile avem o discuție întreagă despre multe contracte anulate. Avem colegi care ne sesizează astfel de lucruri”, potrivit Hotnews. Cu alte cuvinte, un numar însemnat de angajatori cu astfel de contracte – de la contabili juniori, administratori de bloc, muncitori în curățenie ori părinți ce încearcă să împace îngrijirea copilului cu munca, au renunțat sau au fost puși pe liber de angajatori”, arată jurnalistul Cristian Pantazi, în publicația G4media.ro.

Statul îi consideră evazioniști pe toți angajații, la grămadă

Guvernul îi tratează pe antreprenori cu prezumția de vinovăție, a spus și Constantin Rudnițchi. De ce alege guvernul o astfel de reglementare? Pentru că, în ciuda cohortelor de bugetari și funcționari angajați în ultimul an, instituțiile de control sunt incapabile să sancționeze eventualele cazuri de evaziune prin contractele part-time și atunci îi consideră evazioniști pe toți angajații, la grămadă. Simptom de stat eșuat, de guvern – poliție care se uită circumspect la toți subiecții săi.

Și, până la urmă, ținta acestei modificări abuzive prin rapiditate e reprezentată de o categorie vulnerabilă, fără voce. Sunt salariații cei mai vulnerabili, care nu vor ieși niciodată în piață să-și strige nemulțumirile, prea ocupați să supraviețuiască de la o lună la alta.

Pensiile speciale rămân intacte

Altfel stau însă lucrurile când guvernul dă piept cu ”specialii”. Cu baronii pensiilor din România: magistrați, polițiști, militari ori foști angajați din servicii secrete cu pensii inimaginabile.

Îi știți, sunt cei care s-au îmbulzit primii la vaccinare înaintea muritorilor de rând, cei care își dau sporuri pentru doctoratele plagiate. Cei care ies la pensie la 48-55 de ani cu pensii mai mari decât salariul și mulți se angajează rapid la stat, continuând să-și încaseze și pensiile.

Cum reușesc performanța să aibă pensii mai mari decât salariile? Folosesc o portiță legală care spune că pensia specială se calculează pe baza veniturilor din ultimele X luni de activitate. Și în acele X luni, ”specialii” își înghesuie toate sporurile posibile (inclusiv sporul de poligon de tragere), astfel că pensiile ajung la numere amețitoare. Cum e și cazul premierului Ciucă: a avut anul trecut o pensie specială de 215.000 de lei, mai mare decât salariul de premier pe care îl încasează acum. O nedreptate strigătoare la cer.

Îi veți auzi pe Ciucă și camarazii lui din poliție, armată și servicii că ei nu au pensii speciale, ci pensii de serviciu. E doar o scamatorie semantică. Toate sunt pensii speciale pentru că nu respectă principiul contributivității.

Ei bine, de acești ”speciali” nu se atinge coaliția PSD-PNL-UDMR. Îi mai țineți minte pe liderii PNL cum ne amenințau în campania electorală că liberalii vor elimina pensiile speciale în primele 30 de zile de când vor ajunge la guvernare? Nu doar că nu le-au eliminat, dar le mai și protejează. Ciucă, Ciolacu & co ne asigură constant că militarii nu au pensii speciale, ci de serviciu. Artificiul semantic de care vorbeam mai sus.

Întâiul ”special” e chiar premierul

Și cum s-ar putea atinge, când întâiul ”special” e chiar premierul? Cum ar putea să-și taie singur pensia? Exclus.

Cu bugetul secătuit de cheltuielile scăpate de sub control, guvernul Ciucă a luat primele măsuri de austeritate. Oricât ar încerca propaganda de la marile trusturi să le prezinte drept eliminarea unor excepții, creșterile de taxe la cei mai vulnerabili angajați sunt un atac frontal la supraviețuirea acestora. Sunt curios cum va explica Ciolacu votanților săi aceste măsuri, mai ales că ele par să lovească exact într-o parte a electoratului PSD.