Cristian Pantazi : Abuzurile de putere ale premierului Ciucă. Generalul distruge instituții întregi ca să scape de acuzația de plagiat

Generalul Nicolae Ciucă, propulsat premier de coaliția toxică PSD-PNL-UDMR, a trecut la o nouă fază autocratică. Distruge instituții întregi pentru a-și scăpa pielea de acuzația de plagiat. De data asta a luat în lunetă CNATDCU, consiliul care dă verdictele de plagiat, consiliul compus din specialiști unanim recunoscuți și complet independent politic, pe care nici măcar Ponta nu a reușit să îl desființeze. E o performanță pe care nu au reușit-o nici Victor Ponta și nici Liviu Dragnea. În cazul lui Ciucă, e deja al patrulea abuz de putere în dosarul plagiatului. Inimaginabil într-o țară care se pretinde o democrație funcțională

Jurnalistul Cristian Pantazi a scris despre abuzul de putere făcut de Nicolae Ciucă:

„Prevederea desființării de facto a CNATDCU apare în proiectele de lege privind educația, potrivit Edupedu.ro. Proiectele sunt promovate de ministrul Sorin Cîmpeanu, validate de premierul Ciucă și inspirate de proiectul ”România educată” al președintele Iohannis. Proiectele sunt puse în dezbatere publică, iar ministrul Cîmpeanu – instrumentul prin care se desăvârșește distrugerea educației – a anunțat că în septembrie draftul va fi trimis în Parlament.
De ce e vorba despre un abuz de putere al premierului? Pentru că proiectele de lege sunt asumate de guvernul pe care îl conduce și au ca scop rezolvarea propriei sale probleme cu acuzația de plagiat. Atenție: proiectele de lege nu sunt depuse la Parlament de Ministerul Educației sau de vreun parlamentar, ci chiar de Guvernul condus de primul-ministru Nicolae Ciucă.

Ciucă bifează a patra tentativă de a-și rezolva plagiatul uzând de puterea formală și informală enormă pe care i-o dă postul de premier. Să ni le amintim pe precedentele trei:

  1. În luna martie, analiza făcută de CNATDCU pe sesizarea de plagiat a fost oprită brutal de Parchetul General, care a pretextat deschiderea unui dosar penal și a luat toate documentele originale. ”Analiza nu a putut să înceapă. De ce? Pentru că nu s-a putut constitui dosarul. De ce? Pentru că acele documente nu mai sunt la dispoziția UEFISCDI și a ministerului,” fiind luate de procurori sau nefiind transmise de universitatea care a acordat titlul de doctor, a declarat atunci pentru Edupedu.ro președintele interimar al CNATDCU, Mircea Dumitru. Parchetul General nu a finalizat nici acum dosarul, dar analiza de la CNATDCU a rămas blocată.

PNL a sprijinit ulterior la vot trimiterea ca judecător la CCR a lui Bogdan Licu, procuror-general adjunct și cel care a promovat constituirea dosarului privind plagiatul.

  1. Tot în luna martie, o judecătoare de la Curtea de Apel București a suspendat efectele înregistrării unor sesizări de plagiat în teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă invocând, în motivare, că România are nevoie de stabilitate, iar chestiunea plagiatului lui Ciucă ar putea servi intereselor adversarilor politici ai acestuia. G4Media.ro a descoperit, în motivarea sentinței, fragmente copiate, cuvânt cu cuvânt, din alte sentințe disponibile public. Pe de altă parte, Libertatea a arătat că judecătoarea Ionela Tudor a preluat în motivare argumentele avocaților premierului Nicolae Ciucă.
  2. În luna iunie, un complet al Curții de Apel București a anulat toate sesizările depuse, la începutul anului, în atenția CNATDCU privind plagiatul lui Ciucă. Judecătorul Marius Iosif, cel care a luat decizia anulării sesizărilor, a fost numit, în 2007, de către ministrul liberal de atunci al Justiției, într-o funcție în minister și, ulterior, în cea de director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor. G4Media a arătat că judecătorul Marius Iosif, promovat de liberali în trecut în diverse funcții, a fost coleg de masonerie cu purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. În plus, G4Media a dezvăluit cum dosarul a fost direcționat către judecătorul Iosif prin ”metoda coperta”. Vezi aici mai multe detalii

Acum, proiectele legilor educației sunt a patra tentativă a premierului Ciucă de a scăpa de acuzația de plagiat. Dacă legile vor intra în vigoare așa cum arată în acest moment, Ciucă va fi practic amnistiat. Cum anume? Prin două mecanisme distincte.

În primul rând, atribuția de verificare a lucrărilor de doctorat plagiate este luată de la CNADTCU și trecută la universități – multe dintre ele focare de corupție. În cazul lui Ciucă, el ar trebui verificat de Universitatea de Apărare Carol 1. O glumă proastă, evident. Nu își închipuie nimeni că într-un sistem militarizat va îndrăzni această universitate să îl atace pe premierul-general.

În al doilea rând, proiectul promovat de Sorin Cîmpeanu nu prevede termene de punere în aplicare a noilor mecanisme de verificare a plagiatelor, ceea ce înseamnă o amnistie de facto.

Situația e scandaloasă și aduce aminte de încercările lui Victor Ponta de a-și mușamaliza propriul plagiat, ori de tentativa lui Dragnea de a forța guvernele PSD să dea o amnistie pentru faptele lui de corupție.

De ce fac Ciucă și sistemul de putere din jurul lui, coordonat de Klaus Iohanis, aceste eforturi uriașe, ce presupun încălcarea grosolană a oricărei morale publice la limita încălcării legii? Scopul final e candidatura la alegerile prezidențiale, motiv pentru care Ciucă trebuie să fie albit definitiv de acuzația de plagiat. Ciucă este alesul lui Iohannis, care speră să profite ulterior de pe urma promovării generalului. Iar Sorin Cîmpeanu, care a pozat în reformist, se dovedește și el doar un executant obedient al ordinelor sistemului.

Generalul Ciucă, legendat la intrarea în politică drept un adevărat luptător pe câmpul de luptă din Irak, se dovedește un huligan politic, care-și folosește funcția vremelnică în folos personal. El este acum protejat, greu de crezut că instituțiile statului se vor ocupa de el. Are și protecție mediatică aprroape totală, presa mainstream nu suflă o vorbă despre scandal. Așa cum a făcut presa controlată și în scandalul legilor securității, și pe alte subiecte delicate pentru PSD, PNL, guvern și președintele Iohannis. Dar Ciucă e protejat cât timp e în funcție, la fel ca și predecesorii săi. Mai devreme sau mai târziu, mitul generalului se va spulbera, iar Ciucă va da socoteală politic și juridic pentru abuzul de putere. Nimeni nu a scăpat până acum cu o asemenea grozăvie la activ”, arată Cristian Pantazi, în Publicația G4media.ro