Cristian Ivănuță (AUR) despre noua lege a pensiilor: nu rezolvă inechităţile din acest domeniu. Pentru cei ce au pensii mici, va fi o mărire de ochii lumii, de o sută de lei

Camera Deputaților a adoptat luni, 20 noiembrie, Legea pensiilor cu 199 de voturi „pentru”, 39 „împotrivă” și 17 abțineri. Parlamentarii AUR au avertizat încă de când această lege era dezbătută în comisii că adoptarea unui astfel de act normativ va genera haos întrucât modificările nu au la bază nicio analiză, iar Guvernul nu a precizat care este sursa de finanțare pentru creșterea pensiilor. Prin această lege vor crește și mai mult inechitățile din sistemul de pensii: cei cu venituri mari vor primi și mai mulți bani, pe când cei cu pensii mici vor primi un procent infim.

Legea Pensiilor a fost adoptată pe repede înainte, așa cum au procedat permanent PSD și PNL – nici de această dată nu s-a ținut cont de amendamentele depuse de opoziție. Deputatul AUR Cristian Ivănuță a amintit că Parlamentul a grăbit adoptarea legii pentru a se încadra în termenul stabilit cu Comisia Europeană – reprezentanții Guvernului vor mearge la Bruxelles să renegocieze PNRR și deficitul bugetar.

Deputatul Cristian Ivănuță a declarat la BZI Live că noua Lege a pensiilor nu va rezolva problemele de fond:

„Legea aceasta nu rezolvă inechităţile din acest domeniu, pentru cei ce au pensii mici, va fi o mărire doar aşa, de ochii lumii, de o sută de lei”. Parlamentarul ieșean a mai spus că nu poate fi vorba de echitate atât timp cât încă există pensii speciale, adică acele cazuri în care principiul contributivități nu se respectă.

De asemenea, Cristian Ivănuță a subliniat că este foarte probabil ca aceste creșteri anunțate de PSD și PNL să fie simple promisiuni de campanie. „Ei nu au spus că a crezut vârsta de pensionare pentru femei, că nu au făcut nici un fel de reglare asupra acestor lucruri şi amendamentele care erau de bun simţ ale noastre, nu au fost acceptate. Şi ale opoziţiei în general.

Nici acest pas cu inflaţia nu va fi susţinut. Plus că nu va fi indexată periodic rata pensiei cu inflaţia. Pentru că ei nu se uită şi nu spun românilor de unde vor lua bani. Pentru că nu vor fi bani. Deficitul bugetar este foarte mare”, a  conchis deputatul Cristian Ivănuță.