Cristian Iștoc, o soluție privind actuala criză energetică: noi pledăm pentru emiterea unei ordonanțe de urgență până la finele lunii februarie 2022, prin care să se elimine discriminarea din OUG 118/2021 (art. 6) pentru marii consumatori, adică să beneficieze și ei de măsurile de compensare.

Cristian Iștoc a participat marți, 15 februarie, la conferința organizată de partidul AUR, la Palatul Parlamentului, pe tema: „Provocările globale din sectorul energetic și soluțiile concrete pentru facturile românilor”.

Cristian Iștoc susține că: ”Ce trăim acum se poate numi pandemie energetică, care o să aibă efecte mult mai mari decât pandemia sanitară. Aici se pare că vorbim de sărăcirea întregii populații și de scoaterea în afara economiei românești a oricărui produs fabricat în România. Se știa de această pandemie energetică încă din ianuarie 2021. Trebuie să repunem din exploatare 4000 MW, dacă vrem să ducem prețul în jos. Acest lucru se poate face mâine la Complexul Energetic Oltenia, unde sunt ținute 2000 MW oprite pentru că nu se fac acele exproprieri să deschidă noi perimetre pentru lignit și în Complexul Energetic Hunedoara, unde se poate reporni în două, trei luni Termocentrala Mintia.”

Cristian Iștoc, președintele sindicatului Solidaritatea: ”Ca soluții pe termen scurt, noi pledăm pentru emiterea unei ordonanțe de urgență până la finele lunii februarie 2022, prin care să se elimine discriminarea din OUG 118/2021 (art. 6) pentru marii consumatori, adică să beneficieze și ei de măsurile de compensare. Totodată, oprirea închiderii grupurilor pe cărbune până când nu sunt puse în funcțiune noi capacități de producere a energiei electrice de aceeași putere și predictibilitate, dar și mărirea capacităților existente. Susținem aplicarea prevederilor Legii nr. 222/2019 și redeschiderea centralei de la Mintia cu conversie pe cărbune subbituminos, pentru conformarea la condițiile de mediu, și pornirea termocentralei Paroșeni folosind exploatările miniere

aferente CEH.”