Criminalul în serie notoriu din România ar putea fi eliberat, provocând reacții mixte în societate

Considerat cel mai temut ucigaș în serie din România, un bărbat din Argeș ar putea fi eliberat din închisoare, chiar dacă a fost condamnat de trei ori pentru ororile comise, ultima oară pe viață.

Iulian Țigănilă a convins un judecător să îi comute pedeapsa, însă procurorii se opun. Așa că, soarta lui va fi decisă de instanța de apel, care ar putea să îl trimită direct la comisia de eliberări a penitenciarului Rahova.

Iulian Țigănilă a fost condamnat pe viață în 2015, chiar în ziua în care împlinea 52 de ani. Avea deja la activ două condamnări pentru omor, una din 2004, la 20 de ani, și alta, de 22 de ani, primită trei ani mai târziu.

Bărbatul a fost considerat autorul a cel puțin patru omoruri, comise la sfârșitul anilor 90, împotriva unor cunoscuți pe care înainte să îi ucidă îi ademenea cu băutură, apoi îi jefuia sau le vindea proprietățile. Crimele au fost rezolvate greu și doar după ce rămășițele victimelor fuseseră descoperite prin fântâni abandonate sau prin canale de irigații.

Comisar șef Vasile Viorel, fostul investigator: „Toate persoanele erau posesoare ale unor mici proprietăți. Toate erau cu vicii, de la fumat până la consum exagerat de alcool”.

Iulian Țigănilă: „Am legătură cu condamnarea că sunt nevinovat și eu nu am omorât pe nimeni”.

Țigănilă a negat toate crimele, însă a fost dat de gol de un complice, care s-a lăudat printre deținuți cu grozăviile temutului ucigaș în serie. Țigănilă a fost suspectat și de o a cincea crimă, însă din lipsă de probe, procurorii au renunțat la acuzații.

Din 2000, când a fost încarcerat pentru prima oară, vreme de aproape 24 de ani, Iulian Țigănilă s-a plimbat prin mai multe penitenciare de maximă siguranță din țară. Și a încercat în repetate rânduri să îi convingă pe judecători să îl elibereze condiționat, asta deși fusese condamnat la pedeapsa detențiunii pe viață. Și nu o dată. Acum, condamnatul, considerat cel mai de temut ucigaș în serie, speră să iasă din Penitenciarul Rahova și să redevină, în sfârșit, un om liber.

Tribunalul București a acceptat să îi înlocuiască pedeapsa detențiunii pe viață cu 25 de ani de închisoare, dar ultimul cuvânt îl vor avea judecătorii Curții de Apel. Apoi, Țigănilă va intra în comisia de liberări condiționate pentru că a executat aproape întreaga perioadă.