Creșterea prețurilor la carburanți și protestele șoferilor la benzinăriile din țară. Economist: „Statul e de 36 de ori mai lacom și mai obsedat de profit decât benzinarul”

Creșterea continuă a prețurilor carburanților a dus la o serie de proteste inedite ale șoferilor împotriva benzinarilor care au creat cozi artificiale alimentând cu câte 0,5 bani

Proteste inedite ale șoferilor din România

Benzinăriile din Târgu Jiu, Botoșani sau Ploiești au fost blocate pentru mai multe ore ca urmare a unui protest inedit al șoferilor față de prețurile tot mai mari la benzină și motorină care s-au dublat în doar ultimul an.

Astfel, la Târgu Jiu șoferii și-au alimentat mașinile în mod repetat cu sume de 0,5 bani sau 1 leu creând astfel cozi artificiale ce au blocat pentru scurt timp funcționarea unei benzinării. „Eu am băgat de doi lei. E a patra oară când m-am pus la coadă”, a declarat pentru publicația locală Pandurul un tânăr.

La fel, un alt șofer a povestit cum a alimentat cu benzină de doar 0,5 bani: „am băgat de 46 de bani, câțiva mililitri de benzină. Și mă mai pun o dată la coadă. O să mai facem așa până mai scad prețurile. Nu e posibil așa ceva. Prețurile sunt tot mai mari și ne-am săturat”, arată publicația Fanatik.

Un altul a povestit cum a plătit cu banii din pușculiță: „am avut două pușculițe pline. Am avut 150 de lei. Am stat o jumătate de oră să-i numărăm. Mi-au spus doamnele de aici că nu mă mai primesc data viitoare”, a spus acesta.

La fel, la Botoșani, șoferii au alimentat cu cantități infirme de carburanți pentru a bloca funcționarea stațiilor de alimentare. Potrivit publicației locale Monitorul de Botoșani, unii angajați au sunat la poliție pentru a reclama că șoferii stăteau prea mult timp la pompă.

Polițiștii însă nu au avut niciun motiv să intervină, în contextul în care nu există un timp de alimentare sau o cantitate minimă prevăzută. Proteste similare au fost înregistrate și la câteva stații de alimentare din Ploiești și Constanța.

Pe rețelele de socializare șoferii caută deja să organizeze proteste similare mult mai ample cu scopul declarat de a scădea prețurile la carburanți. „Vă aşteptăm pe toţi să blocaţi pompele măcar pentru 3-4 ore. Lăsaţi facebook-ul, cu aşa mentalitate nu se va schimba nimic niciodată. Ieşiti din case!”, e îndemnul unui șofer.

Albert Becheru, unul dintre organizatorii acestui protest susține că acțiunea lor e necesară pentru că la prețul pe baril existent nu se poate ajunge la un preț de peste 9 lei pe litru de carburant. „E timpul să facem ceva, ieșiți în stradă, blocați pompele. Este imposibil și inadmisibil ca într-o țară ca România prețul carburantului să depășească 9 lei/litru. La 121$ pe baril este imposibil ca prețul sa depășească 9lei/litri (unde jumătate din acești bani merg către stat). Noi facem ceva”, a scris acesta într-o postare pe Facebook.

Dacă duminică aproape 200.000 de persoane anunțau pe rețelele de socializare că vor participa la acest protest, în zilele următoare numărul acestora a fost însă mult mai scăzut. Totuși, mai multe asociații ale transportatorilor, care cer o plafonare a prețului carburanților, vor un protest general al șoferilor în data de 30 iunie.