Magazin ROPRES

COVID-19: ce înseamnă un vaccin anti-SARS-COV-2 de succes?

COVID-19: ce înseamnă un vaccin anti-SARS-COV-2 de succes?
Distribuiți acest articol!

S-au scris multe pagini despre meritele diferitelor potențiale vaccinuri împotriva SARS-CoV-2 și se discută în continuare despre eficiența și siguranța lor. Cum ar trebui să fie un vaccin pentru a avea succes împotriva bolii COVID-19?

În general, se poate spune că meritul unui vaccin ar fi să ne facă imuni împotriva bolii COVID-19. Cu alte cuvinte, după ce ni se administrează vaccinul, ar trebui să nu ne mai îmbolnăvim de boala provocată de noul coronavirus.

Dar ce este, mai exact, imunitatea și cum poate fi ea măsurată odată atinsă? Răspunsul scurt este că nu putem măsura cu adevărat imunitatea, iar răspunsul mai lung este că uneori avem cel puțin niște indicii despre cât de mare este imunitatea, conform unor noi cercetări publicate acum câteva zile în jurnalul academic Science Translational Medicine.

Imunitatea depinde de cum răspund anticorpii la o infecție sau la un vaccin

Un astfel de indiciu despre imunitate este răspunsul efectiv al anticorpului la o infecție sau, implicit, răspunsul anticorpului la un potențial vaccin împotriva acesteia. Dar despre ce anticorpi care răspund și despre ce părți ale virusului este vorba? Etimologic vorbind, imun înseamnă pur și simplu „scutit”, adică scutirea de a fi nevoit să organizeze un răspuns. Această reacție, la rândul său, este un răspuns prin inflamație.

Două lucrări publicate recent în Science Translational Medicine caracterizează răspunsul anticorpilor la infecția cu virusul SARS-CoV-2. În mod normal, acesta constă inițial din răspunsul unui anticorp IgM primar, care este apoi urmat de un răspuns secundar IgG, IgA și IgE, care contribuie la memoria imună. Cu toate acestea, în primul studiu, savanții au măsurat răspunsul umoral acut (pe termen scurt) la infecția cu SARS-CoV-2 și a constatat că era dominat de anticorpi IgA. Ei au măsurat atât creșterea numărului de celule producătoare de anticorpi,

 » sursa: www.replicaonline.ro


Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...