COVID-19: Care sunt vaccinurile care se bazează pe un vector adenoviral

Printre candidatele la obținerea unui vaccin împotriva bolii COVID-19 se numără și vaccinurile cu vector viral. Care sunt acestea și cu ce provocări se confruntă cercetătorii în privința lor?

Vaccinurile cu vector viral sunt de două tipuri, acelea care se pot înmulți în celule și acelea care nu se pot înmulți, deoarece genele importante le-au fost inactivate. Vaccinurile cu vector viral care se pot înmulți provoacă un răspuns imunitar puternic, dar imunitatea existentă la vector ar putea diminua eficiența vaccinului. Cele care nu se pot înmulți folosesc o metodă neutilizată pentru alte vaccinuri, iar pentru a menține imunitatea pe termen lung ar putea fi nevoie de inoculări repetate, scrie doc.ro.

6 candidate la vaccinul antiCOVID-19 conțin vector viral

Șase candidate la vaccinul împotriva COVID-19 aflate în studii clinice utilizează virusuri pentru a livra încărcătură genetică; aceasta, odată ajunsă în celule, le instruiește să producă proteina SARS-CoV-2. Acest lucru stimulează un răspuns imunitar care, în mod ideal, ar proteja destinatarii de viitoarele întâlniri cu virusul real. Trei dintre candidatele la vaccin se bazează pe adenovirusuri umane slăbite, două utilizează adenovirusuri de la primate și unul folosește virusul rujeolei.

Majoritatea vaccinurilor virale se bazează pe virusuri atenuate sau inactivate. Un avantaj al utilizării vaccinurilor cu vector viral este că sunt ușor de produs și relativ ieftin. Vectorul adenovirus, de exemplu, poate fi crescut în celule și utilizat pentru diferite vaccinuri. Odată ajuns în interiorul unei celule, vectorul viral intră în același sistem molecular ca SARS-CoV-2 și produce fidel proteina spike, creând impresia unei infecții naturale, care provoacă un răspuns imunitar înnăscut robust, declanșând inflamația și reunind celulele B și T.

Principalul dezavantaj al adenovirusurilor umane este că acestea circulă pe scară largă la nivelul populației, provocând boli frecvent întâlnite precum răceala obișnuită,

 » sursa: www.replicaonline.ro