Covid-19: Bolnavii asimptomatici sau cu puține simptome ar putea beneficia de o imunitate legată de limfocitele T (studii)

Ar putea fi unii oameni protejați împotriva Covid-19 în ciuda unui test serologic negativ sau fără să fi contactat niciodată boala? O imunitate încă puțin înțeleasă, bazată pe alte mecanisme decât anticorpii, ar putea să frâneze epidemia, speră cercetătorii, chiar dacă deocamdată nu este vorba decât de teorie, scrie AFP.

„Oricare ar fi mecanismele, este foarte probabil să existe mulți oameni imunizați fără ca acest lucru să fie detectat serologic”, respectiv prin testele de anticorpi, spune Yonathan Freund, profesor în medicină de urgență la spitalul parizian Pitié-Salpêtrière.

Această teorie se bazează pe doi piloni: pe de o parte, ipoteza unei imunități încrucișate, respectiv faptul de a fi protejat împotriva noului coronavirus prin infectarea în trecut cu alți viruși din aceeași familie, care provoacă guturaiuri obișnuite.

Pe de altă parte, rolul încă neînțeles pe deplin al limfocitelor T, un tip de celule albe responsabile de a doua componentă a răspunsului imunitar (imunitatea mediată celular), prima provenind de la anticorpi.

„Sistemul imunitar este complex”, reamintește specialistul german în imunologie Andreas Thiel, coautorul unui studiu publicat în 29 iulie în revista Nature.

„Principalul nostru rezultat este că cel puțin o treime dintre adulții care nu au intrat niciodată în contact cu SARS-CoV-2 (virusul responsabil pentru Covid-19) posedă limfocitele T capabile să reacționeze la acest virus.

 » Citește tot articolul pe www.hotnews.ro