Costuri mari, condiții mizerabile: PSD și PNL, vinovați pentru umilința de a avea toaleta în curte
41% dintre români au locuinte fara canalizare. 20%, adica 4 milioane, nu au contract de furnizare a apei potabile. Predarea monopolurilor de utilitati indispensabile unor companii din Franta, Italia, Germania nu a dus la dezvoltarea asteptata a infrastructurii, doar la scumpirea facturilor. Chiar si in dezvoltarile imobiliare cu pretentii, de la marginea marilor orase, proprietarii n-au reusit sa se uneasca sa isi achite impreuna investitia si au ramas cu fantana si vidanja.
Atunci cand statisticile se refera doar la mediul rural, ele devin dramatice si rusinoase pentru o tara membra UE de 17 ani. 84% nu au canalizare si 59% nu au acces la apa curenta la robinet.
Seceta prelungita, care a redus panza freatica si poluarea cu pesticidele in care sunt inecate legumele au facut apa din fantana mai putina sau nepotabila. Iar o problema veche devine vizibila. Acoperirea pentru internet de mare viteza a venit mult mai repede.
Intr-un sat din Teleorman, apa curenta e doar pe hartie, de 20 de ani fiind oficial conectati. Ca si cum am fi o tara desertica, satenii cara peturi cu apa de baut, pentru altele, mai rar. Trei ministere se lauda ca deruleaza programe in domeniu, dar cu tot PNRR-ul si cele 177 miliarde de euro imprumutate de guverne succesive si banii europeni, raman apa de ploaie.
Raportul Curții de Conturi arată o realitate pe care, de cele mai multe ori, politicienii aflați în funcții importante o cosmetizează și vor să o ascundă. Cifrele sunt rușinoase: 1 din 4 români nu are acces la sistemul public de alimentare cu apă și 41 la sută din populație nu are acces la sistemul de canalizare. Dacă privim către mediul rural, cifrele devin dramatice: 59 la sută din cetățeni nu au acces la apă curentă și… atenție… 84 la sută nu au acces la canalizare. Ce înseamnă asta? Că au WC-ul în fundul curții și se spală cu apă încălzită la aragaz, ca în vremea comunismului. Există însă și categoria celor care și-au făcut singuri fose septice.