Coronavirus: OMS consideră ”fezabil” un vaccin împotriva COVID-19 la începutul anului 2021

Directoarea departamentului de sănătate publică din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Maria Neira, a considerat miercuri „fezabil” un vaccin împotriva COVID-19 pentru începutul anului 2021 şi a cerut ca acesta să fie fabricat şi distribuit „în mod echitabil”, relatează EFE.

„Data (de omologare a vaccinului, n.r.) va fi la începutul anului viitor. Cei mai optimişti spun că va fi la sfârşitul acestui an. Măcar să aibă dreptate”, a spus Maria Neira în videoconferinţa „COVID-19: la răscrucea OMS”, organizată de Barcelona Tribuna.

Potrivit acestei experte, „este fundamental să se dezvolte un vaccin, dar şi ca fabricarea şi distribuirea lui să se facă echitabil”. OMS are sarcina de „a coordona şi a arbitra” cursa pentru obţinerea acestui vaccin, a adăugat Neira.

Potrivit responsabilei OMS, „nu vor beneficia doar ţările care au plătit”, amintind că vor exista subvenţii şi aporturi ale unor donatori pentru cei aflaţi în situaţii precare ce le limitează accesul la vaccin. „Şi toate acestea vor fi făcute cu beneficii financiare clare pentru centrele farmaceutice”, a precizat Neira.

La întrebarea despre reizbucnirea unui focar în China, ea a explicat că se investighează şi că se va comunica „ceea ce se va afla”.

 » Citește toată știrea pe AgerPres