Externe Prima Pagină

Coronavirus: Angela Merkel, deschisă ideii de a explora o colaborare cu Rusia pentru producţia de vaccinuri

Coronavirus: Angela Merkel, deschisă ideii de a explora o colaborare cu Rusia pentru producţia de vaccinuri
Distribuiți acest articol!

Guvernul german a confirmat miercuri convorbirea telefonică pe care cancelarul Angela Merkel a avut-o în ziua precedentă cu preşedintele rus Vladimir Putin, în cadrul căreia şi-a exprimat disponibilitatea pentru o cooperare bilaterală în vederea explorării creării unei capacităţii comune de producţie de vaccinuri împotriva COVID-19, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Angela Merkel

Merkel a subliniat în discuţia cu Putin că ”este deschisă unei cooperări bilaterale cu obiectivul facilitării capacităţii productive (pentru vaccinuri) în Europa”, a declarat Ulrike Demmer, purtătoare de cuvânt a guvernului de la Berlin.

Întrebată dacă Germania ia în calcul posibilitatea să-şi vaccineze populaţia şi cu vaccinul rusesc Sputnik V, ea a amintit, ”pentru a contextualiza”, că ”dacă este vorba despre deschiderea capacităţii productive în Europa pentru fabricarea vaccinului rusesc”, acest lucru ar fi posibil numai după autorizarea acestuia de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

La fel s-a exprimat şi purtătorul de cuvânt al Ministerului german al Sănătăţii, Sebastian Gulde, care a spus că ”de îndată ce va exista o cerere de autorizare, aceasta va fi analizată corespunzător de către EMA”, dar a adăugat că nu are cunoştinţă ca producătorul vaccinului rusesc (Institutul Gamaleia) să fi formulat până în prezent o astfel de cerere.

Guvernul rus a anunţat marţi că Putin şi Merkel au avut o convorbire telefonică în cadrul căreia, potrivit Kremlinului, au abordat posibilitatea ca Rusia şi Germania să producă în comun vaccinuri împotriva COVID-19.

Agenţia Europeană a Medicamentului a acordat luna trecută Autorizaţia de Comercializare Condiţionată (CMA) pentru vaccinul produs de compania germană BioNtech în colaborare cu cea americană Pfizer. Un alt vaccin împotriva COVID-19 realizat de o societate farmaceutică germană, CureVac, se află încă în faza testelor clinice.


Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...