Cornel Nistorescu: Cît ne costă amatorismul lui Ciolacu?

De cînd s-a proțăpit în scaunul de premier și de cînd l-a adus pe Marcel Boloș la Finanțe, guvernul Ciolacu o ține într-o bîlbă continuă.

Ba că taie, ba că mărește pensiile, ba că trebuie redus de nu știu unde, ba că trebuie mărite contribuțiile celor mai bogați, ba că dracu’, ba, că lacu’. Cu fiecare declarație publică, am înțeles că Ciolacu și cei care îl înconjoară se încurcă în idei, în măsuri, că n-au habar despre ce vorbesc. Tot felul de ciorne au început să circule ca O scrisoare pierdută din Caragiale pe la tot felul de televiziuni și site-uri. Din prostie sau pentru a testa reacția cetățenilor. Nu s-a conturat mai nimic. Și nici astăzi, după vizita istorică la Bruxelles, n-am aflat care au fost concluziile. Ca să ne arate ce mușchi și ce stomac tare are în burdihan, Marcel Ciolacu nu ne-a comunicat ce s-a convenit.

-Dragi români, o să aflați în curînd!

Cu siguranță, Marcel Ciolacu a vrut să facă pe marele demn și să nu ne anunțe care este conținutul acelui „to do list” pe care l-a primit Victor Ponta după eșecul referendumului de destituire a lui Traian Băsescu. De data aceasta, Ciolacu s-a dus cu surle și trîmbițe la Comisia Europeană anunțîndu-ne umflat cu mîndria sa patriotică gazeiformă că nu se va îndoi sau dezumfla cu nici un centimetru. Este de presupus că a primit și el niște sarcini și o listă de măsuri, dar a înghițit hîrtia cu obligațiile convenite. De cînd s-a întors, Marcel Ciolacu o ține într-o analiză și într-o redactare pentru a întocmi lista măsurilor de luat prin asumarea răspunderii. Și tot scrie la ea ca un grafoman. Lucrează la împachetarea măsurilor în așa fel încît ele să nu declanșeze o catastrofă electorală. În fapt, Ciolacu și Boloș se screm din greu la o operă artistică nenorocită. Să înghițim cu toții niște măsuri de criză și să ne și bucurăm. Adică, să zicem că toate-s bune și dulci, mamă-mamă!

Ei doi și echipele lor se chinuie să redacteze un conținut de plan de austeritate care vine și de la Bruxelles și trebuie prezentat poporului ca o inițiativă proprie, obligatorie pentru salvarea țării. De la jumătatea lunii iunie, de cînd s-a instalat, guvernul Ciolacu o tot scaldă în promisiuni,care mai de care mai trăznite, mai mieroase, unele chiar mai amenințătoare, încercînd să ascundă faptul că PSD și PNL nu au idei coerente și orchestrate despre cum să scotă țara din situația în care au preluat-o.

Iar cele pe care le au nu se pupă de nici un fel.

De cînd tot trîmbițează idei și măsuri salvatoare, observatorii internaționali, băncile și fondurile de investiții și-au dat seama că noii lideri de la București sunt amatori și că o scaldă prostește.

Italia a luat într-o zi decizia de impozitare cu 40% a profitului bancar și a aplicat-o de a doua zi. Scurt și cuprinzător, fără ezitări, fără speculații, fără declarații de avertizare și fără dezbateri publice.

Guvernul României tot pipăie criza și vrăjește populația în speranța că scoate din ureche sau din pălărie niște soluții miraculoase. Să reducă inflația, să stopeze împrumuturile, să ușureze bugetul, să reducă numărul de angajați la stat fără să scuture aparatul de clienți de partid, să facă și ei niște bani în plus și să rămînă cu slănina în pod întreagă. Vorba țăranului, și cu cloșca grasă și cu puii mari!

Care a fost reacția pe piețele internaționale? Nu ne-a ajuns gaura financiară de miliarde de euro izbutită de Ludovic Orban, de bezmeticul de Vasilică Cîțu și de generalul în rezervă Nicolae Ciucă și cu nenorocitele de consecințe pentru finanțele țării!

Vorbăria lor nesăbuită și datul cu părere au generat o neîncredere al cărei rezultat s-a tradus în dobînda la creditele luate de România. Acestea au crescut cu o jumătate de procent, dacă nu cu un punct. Faceți un calcul. La un împrumut de 10 miliarde de euro pe zece ani, cu o dobîndă de 0,5% pe an, rezultă o pagubă de 500 de milioane de euro. Cel puțin două spitale regionale. Flecăreala lor politică menită a ascunde situația economiei românești încăpută pe mîinile unor nepricepuți produce pagube de mari proporții.

Pentru sume mult mai mici, cei responsabili ar fi arestați și condamnați pentru trădare de țară sau pentru pagube la bugetul statului!

Pentru cele provocate prin declarații politice tîmpite, ai noștri vor recompense, promovări și onoruri!