Cornel Nistorescu: Austria ne poate lua în continuare petrolul, gazele, lemnul şi femeile care să le îngrijească lor bătrânii

„Așa o ratare spectaculoasă la nivel mare n-am mai putut vedea decît la niște campionate mondiale de prostie politică. Organizarea Congresului popularilor europeni a fost privită de președintele Klaus Iohannis ca o ocazie de lansare europeană pentru o slujbă nouă și ca un prilej de fudulire în fața poporului român: Uite cine vine la noi! Uite cine mă salută și uite ce lume bună pune la cale strategia Europei la noi acasă!”, scrie, în Cotidianul, jurnalistul Cornel Nistorescu.

„Vai nouă, ce zi măreață, cu polițai la datorie, cu pisici care să scandeze: „PPE /de-al nostru e!”.

Numai prăjituri PPE n-au apărut prin cofetării, numai dansul PPE n-a fost inventat și nici fotoliul magic cu care președintele nostru să zboare peste munți pînă la Sibiu și Bruxelles n-a fost expus la Pavilionul Expoziției, ajuns și el într-o stare de jale. L-au cosmetizat pe aleea principală și pe sub cupolă și, în rest, a rămas ca un monument istoric al Epocii de Aur în care nu prea se mai întîmplă nimic important.

Televiziunile s-au dat în stambă cu preamărirea evenimentului și cu ridicarea lui Karl Nehammer la rangul de personaj cheie care trebuie întîmpinat cu onoruri, cu lozinci și panouri luminoase, cu strigături de reporterițe țîfnoase, cu tradiționalele întrebări fără răspuns: De ce nu sunteți de acord cu aderarea țării noastre?

Antena 3 a fost campioana datului în stambă. A montat panouri cu portrete și mesaje în română și în germană pentru Karl Nehammer. Probabil că fondurile primite de la guvern pentru diverse campanii publicitare și forumuri includeau și un show tv pentru cancelarul austriac.

Ce mai, show de congres în toată regula ca la precedentele de prin anii ’88-’89. Și cu aceleași rezultate!

Cu o seară înaintea Congresului PPE, liberalii s-au grăbit să raporteze națiunii că popularii austrieci au semnat Apelul congresului de susținere a aderării terestre a României la spațiul Schengen și toate arătau ca aranjate (cu astre cu tot!) pentru un mare succes obținut cu acest prilej. Toți și-au imaginat că și-n Austria este ca în România. Zice partidul, zice și guvernul. Nu se mai amestecă nimeni. Numai că popularii au semnat, socialiștii au rămas pe poziții, iar cancelarul Nehammer, cel tratat ca Sfîntul Petru coborît din Rai ca să admire realizările guvernului PSD-PNL, a zis nu.

-România-our friend!

Acesta a fost răspunsul lui Nehammer, care înțelege că friend cu România înseamnă să ia petrol, gaze, să învîrtă bănci, lemn cît cuprinde și femei care să le îngrijească bunicii și copiii cu handicap.

Eșecul rezolvării dosarului Schengen-terestru exact în pragul alegerilor, cînd se voia un mare succes electoral (Ciolacu era sigur ca primește un cec politic de cîteva tone și ne astupă gura tuturor), este unul spectaculos. Probabil că premierul avea ceva promisiuni din moment ce, cu cîteva zile înainte, a zis că „promite ferm” că pînă la sfîrșitul anului intrăm în Schengen și terestru.

Am crezut că putem drege situația din propagandă și strigături și cu o politică externă falimentară bazată pe excursii și prostocrați în posturi cheie și pe la ambasade.

Uite că planul a eșuat și nu ne rămîne decît să renunțăm la utilizarea șmecheriilor noastre tradiționale și să trecem la demersuri serioase. La negocieri și poziții ferme, cu oameni dintr-o bucată, profesioniști și în diplomație.

Și Austria are nevoie de noi pe toate planurile!”, scrie Nistorescu.